Ured za žalbe poništio tender za izradu pasoša: Francuski Gemalto se žalio zbog izbora firme Muehlbauer

ŠERUJ / ?

Na raspisani tender za izradu pasoša Agencije za identifikacione dokumente BiH (IDDEEA) prijavile su se dvije kompanije i to firma iz Banje Luke Muehlbauer i francuska kompanija Gemalto. Iako je Muehlbauer izabran kao najbolji ponuđač tender je poništen nakon žalbe francuske kompanije Uredu za razmatranje žalbi.

 

Iz IDDEEA-e su za Klix.ba potvrdili da će uskoro biti raspisan novi tender, jer je usvojena žalba kompanije Gemalto.

Firma Muehlbauer je IDDEEA-i poslala ponudu koja sa PDV-om prelazi cifru od 20 miliona KM za izradu pasoša, što je ocijenjeno kao najpovoljnije. S tim se nije složila francuska kompanija Gemalto S.A. Meudon koja je uložila žalbu Uredu za razmatranje žalbi.

U međuvremenu je žalba usvojena kao osnovana te je cijeli postupak poništen.

“Ured za razmatranje žalbi BiH je uvažio žalbu drugog ponuđača i poništio tendersku dokumentaciju. To znači da se neće zaključiti ugovor sa Muehlbaureom nego se postupak nastavlja u smislu da će se tender ponovo raspisati”, kazali su iz IDDEEA-e za Klix.ba.

Ipak, ono što je zanimljivo u cijelom ovom slučaju jeste da je ponuda Muehlbauera ocijenjena kao najpovoljnija i da je sa tom firmom trebao biti potpisan novi ugovor o izradi ličnih dokumenata, uprkos istrazi Tužilaštva BiH zbog optužbi da je firma Muehlbauer u nekim ranijim ugovorima sa IDDEEA-om vršila zloupotrebe i tako državi nanijela višemilionske štete.

U cijelom tom procesu uhapšen je i bivši direktor IDDEEA-e Siniša Macan zbog optužbe za zloupotrebu položaja u procesu izbora firme Muehlbauer na tenderima koji su ranije raspisivani za izradu ličnih dokumenata.