Intervju sa sjajnim sa sjajnim Bosanskim glumcem: Hasković, nijanse su odlučile da igram sa Seanom Beanom u finalu serijala “Legends”

ŠERUJ / ?

Bosanskohercegovački glumac Adnan Hasković bio je rame uz rame sa holivudskim glumcem Seanom Beanom u megapopularnom američkom serijalu “Legends” gdje u posljednjim epizodama glumi predsjednika države. U razgovoru za naš portal, Hasković je govorio o putu do velikih projekata i kinematografiji u Bosni i Hercegovini i regiji.

Hasković je karijeru počeo u Narodnom pozorištu u Sarajevu, a zatim i u SARTR-u, ozbiljniji angažmani u filmskoj industriji počeli su filmom “Rezolucija 819” koji govori o Srebrenici i postratnim dešavanjim na našim prostorima. Nakon kastinga pripala mu je uloga Muhameda u filmu koji je osvojio nagradu publike u Rimu te brojne druge nagrade, ali kod nas je prošao nezapaženo. U svojoj glumačkoj karijeri u filmu “Twice Born” (Venuto al mondo) glumio je sa Penelope Cruz, a kada je došao na kasting za film, nije uopće znao o čemu se radi.

“Ja tada nisam znao ni o kojem projektu je riječ, jer je na kastingu sve bilo prekriveno velom tajne. U konkurenciji cijele regije, reditelj Sergio Castellitto mi je rekao da je razmišljao i o holivudskom kastingu jer se pribojavao da li će naći glumca koji će imati energiju da pravi promjene iz starosti u mladost, ali eto u tom trenutku od svih glumaca Bog mi je dao više sreće i onu ‘zehru’ što se kaže da budem bolji i dobijem ovu ulogu, što mi je bilo zaista drago”, kazao je Hasković.

U filmu “Snowpiercer” Hasković je glumio sa četiri dobitnika Oscara, a posljednji holivudski projekat “Legends”, koji je rađen u produkciji Foxa, za njega je predstavljao samo još jednu “utakmicu u nizu” koju je profesionalno odigrao.

“Mogu reći da iza sebe imam toliko ‘utakmica’ iskustva i da sam radio već s ljudima takvog kalibra kao što su u seriji ‘Legends’ da nema više te neke treme. To su umjetnici, nisu vanzemaljci koji imaju neko nitro dugme zbog čega su bolji od nas. Oni žive kao i mi, a Hoolywood im je donio neke okolnosti zbog čega su bolji od nas. Fanatičnost poziva i iskrena ljubav je sve ove holivudske glumce dovela do ovog gdje se nalaze. Svaki put se nauči nešto novo, a najbitnije je da vas ne pojede želja, jer onda izgorite u zadatku”, govori Hasković.

On je još dodao da je prilikom snimanja filma “Twice born” imao odličnu saradnju sa Penelope Cruz koja je mu je poručila da se tokom snimanja ne libi dati sve od sebe kako bi odglumio svoj karakter što bolje može. Međutim, i pored talenta, veliku ulogu imaju i agenti ili menadžeri koji, prema riječima našeg sagovornika, odrade pola posla na putu do velikih uloga.

“Kada imate dobrog menadžera ili agenta, vi ste već u užem izboru. Za moju ulogu u seriji ‘Legends’ je bilo blizu 30.000 prijavljenih ljudi, ali ako je vaš agent dobar odmah idete u top 2.000, pa 200, i tako do pet sjajnih glumaca gdje nijanse odrede ko će dobiti ulogu”, dodao je Hasković.

U seriji “Legends” Hasković je glumio generala i predsjednika države, a zbog karizme koju posjeduje, ‘legle’ su mu obje uloge.

“Ja sam igrao uloge generala i predsjednika jedne nacije i imponovalo mi je to kao Adnanu zbog karizme uloga koje su se trebale igrati. Oni su cijelu sezonu serije spominjali generala Arsanova i traže ga, oko njega se sve vrti, karakter Seana Beana pokušava doći do njega u seriji, a on se na kraju i pojavljuje. Lik mi je zaista bio interesantan iz više razloga, a što je najbitnije na kraju su svi bili zadovoljni odrađenim poslom”, izjavio je Hasković za Klix.ba.

Zajedničkim snagama sa glumcima iz regije

Pored Haskovića, u seriji “Legends” glumili su još i Zana Marjanović, Nikola Đuričko, Goran Kostić te brojni drugi glumci iz zemalja regije. Na pitanje s kim je bilo lakše, a s kim kvalitetnije raditi, Hasković je kazao:

“Dobar glumac je dobar glumac. Nekada se nekom ukaže povjerenje, ali ga zbog one želje pojede zadatak. U tom trenutku ne možete dati od sebe ono ‘best of’. Nekada se to desi i najboljim glumcima, nekad mojim kolegama, nekada meni, tako da tu nema s kim je lakše glumiti, a s kim kvalitetnije. Kada sebi kažete da je nešto najbolje što možete, s tim ste sebe zapečatili da ostajete gdje jeste. Cilj je probijati granice i ići dalje”, dodao je Hasković.

Uloge traže velika žrtvovanja, ali sve polazi od psihe

Osim toga što se glumci moraju psihički pripremiti za neke uloge, ući u karakter i njegovo razmišljanje, često moraju pristati i na neke fizičke promjene. Hasković je tako sa 27 godina glumio 52-godišnjaka, gdje je uz pomoć šminke, ali i analize lika odradio odličan posao.

“To je izazov gdje ćete slomiti leđa ili se vinuti u visine. Postao sam specijalista u tome i veoma lako se prilagođavam. U seriji ‘Legends’ također postoji taj vremenski period od 15 godina, gdje se radio ‘aging makeup’, i zanimljivo je šta se sve promijeni da biste glumili drugog, starijeg ili mlađeg lika”, govori mladi bh. glumac.

Međutim, nakon šminke, sve ostalo je na glumcu koji mora kao profesionalac analizirati čitavu psihologiju lika, kao i dešavanja u vremenu i prostoru gdje se karakter nalazi.

“To je stalni rad na sebi, stalno istraživanje, da pratite tržište i budete korak ispred svega. Kao profesionalac morate pogledati svaki mogući film koji postoji, svaku knjigu koja je izašla, a vezana je za vašu struku. Sve što je vezano za psihologiju, dešavanja u društvu i devijacije, sve morate pratiti. Naše društvo je zanimljivo za istraživanje, neke stvari su i psiholozima čudne, a vi morate analizirati šta neki lik čini pozitivcem ili negativcem. Jedino dobar čovjek može biti dobar glumac, jer on suosjeća sa svima i ima potrebu da to prenese na druge”, izjavio je Hasković.

S obzirom na to da je za potrebe snimanja filma za šest mjeseci smršao 23 kilograma, na pitanje da li bi pristao na ulogu nekog stokilaša, Hasković je kazao:

“Naravno da bih pristao i na takvu ulogu jer ja hvala Bogu imam takav metabolizam da mogu veoma brzo da nabacim kilograme i da ih skinem. Sve je stvar karaktera i psihe, sve u životu kreće istinskom željom koja dovodi do motivacije, a zatim i do konkretnijih djela. Treninzi su zaista bili mukotrpni, ali kada krenu rezultati dobijete veću motivaciju. Sve dolazi iz glave i čovjek je prvi koji sebi mora reći da može i da to mora reći svima ostalima”, kazao je naš sagovornik.

Pored svih promjena i svoje prilagodbe Hasković se još uvijek nije odlučio za samo jedan žanr u kojem bi glumio. Međutim, u razgovoru s menadžerom, složili su se da se najbolje snalazi u drami, akciji, historijskim, ratnim i superhero ulogama, ali bi pristao i na komediju ovisno o tome da li je komedija karaktera ili komedija situacije.

Kinematografija i glumci u BiH i regiji

Hasković je u razgovoru za naš portal još kazao kako stereotip da glumci sa ovih prostora mogu glumiti samo Ruse i negativce je loša slika, te da se tu radi o uspjehu koji je ostvario Rade Šerbedžija.

“Šerbedžija je napravio veliki iskorak u kinematografiji, meni je 30 godina i valja to stići. On je igrao sa jednim od top pet reditelja Stanleyjem Kubrickom, i zaista je li bitno da li si Rus, negativac, pozitivac, vojnik… kada radite sa takvim čovjekom? Šerbedžija je uvijek igrao Jugoslavene u filmovima, a i kada je igrao ruske uloge, na svijetu je bilo još tri-četiri miliona glumaca koji su to isto mogli igrati. On je otišao kao izbjeglica, neprihvaćen u Sribiji i u Hrvatskoj, pred njim se rušilo sve, snovi koje je sanjao… i odlazi snimati filmove na engleskom jeziku. Zaista, to nije stereotip da mi sa ovih prostora možemo odlično glumiti samo Ruse, to ja nazivam velikim uspjehom. Šerbedžija je postavio zavidne temelje, ne samo za regiju, već Evropu”, izjavio je Hasković.

Kinematografija u BiH i zemljama regije je, prema Haskovićevim riječima, siromašna s obzirom na to da je sve komplikovano, posebno u BiH.

“BiH je mala država i podijeljena na dva entiteta, ti političko-društveni odnosi se preslikavaju i na kulturu, sport i sve ostalo. Malo smo tržište da bismo imali konstantnu kinematografiju. Filmadžije se oslanjaju na podršku Fondacije za kinematografiju, na čija sredstva čekate po dvije ili tri godine, a da biste dobili sredstva od evropskih fondova, prvo morate dobiti od svoje države i tako se snimanje filma oduži na četiri godine. Ja bih zaista to pokušao promijeniti uključivanjem više sponzora i angažmana države, jer kultura uvijek ovisi o tome. Kultura je identitet neke države, ali vjerovatno je nekome u cilju da nemamo identitet i da sutra ne znamo reći ko smo”, govori Hasković.

Hasković smatra da bi se u BiH trebali praviti filmovi o aktuelnim situacijama te da priča o ratu još nije ispričana.

“Film ‘Reket’ koji sam radio u koprodukciji govori o korupciji i tome kako utječe na pojedinca, može li se izboriti s tim i slično. Za taj film nismo dobili ni 1 KM sredstava, a nakon nekog vremena jednostavno izgubite i snagu i sredstva da dalje to plasirate. Mi moramo praviti filmove o aktuelnim situacijama. U Jugoslaviji su se cijenili filmovi o aktuelnim situacijama koji su slali neku poruku, prikazivali herojstvo, ali danas, umjetnik se ne može sam s tim boriti.

“Sve je jednostavno, ali mi bez potrebe komplikujemo”

Ovaj uspješni bh. glumac u usponu je kazao kako ne razmišlja o odlasku van Bosne i Hercegovine još uvijek, ali da će ove godine boraviti u Los Angelesu gdje će odraditi nekoliko kastinga.

“Nema potrebe da idete živjeti u LA, dovoljno je da gore budete tri-četiri mjeseca kada je udarni dio posla i kada se snimaju pilot sezone serija. Tada sve američke mrežne kuće snimaju predloške serija koji se plasiraju, a publika odlučuje koja će ‘preživjeti’. Bog je dao planetu i idete gdje vam je lijepo i gdje nema prepreka. Ne treba čovjek sebe sputavati i sebi dozvoli da mu drugi nameću kako da se ponaša”, izjavio je Hasković.

Nakon višemjesečnih snimanja van granica Bosne i Hercegovine, Hasković se vratio u BiH gdje ga najviše nervira komplikovanje situacije koja je jednostavna.

“Nije to zato što ovdje ništa ne funkcioniše, već što znate da je sve tako jednostavno. Ljudi, kvalitetni, koji imaju iskrenu želju da pomognu ovu zemlju, za pet godina bi sve mogli promijeniti. To je ono što vrijeđa i nas i našu inteligenciju, jer je sve rješivo, ali komplikujemo bez potrebe. Prošao je rat, ali moramo shvatiti u svojim glavama da nam niko neće donijeti promjenu dok mi to u svojoj glavi ne riješimo. Trebamo se pogledati prvo u ogledalo, pa u oči, jer promjene ne donosi ni SDA ni SNSD”, dodaje on.

Iako je oduvijek imao želju da se bavi režijom, Hasković je odlučio da još malo sačeka. Kazao je kako ima dosta iskustva o režiji kroz snimanje filmova, ali da će sačekati bolje vrijeme ili kvalitetnije ljude da se sjete ispričati neke priče vezane za BiH.

“Možda Bog ima bolji plan za mene, da napravim nešto više u Hollywoodu pa možda dovedem nekog reditelja da režira priču koja se mene tiče i da bude ovjekovječena na dodjeli Oscara. Šindlerova lista (Schnidler's list) snimljena je 45 godina nakon tragedije i napravila je bum. Mi govorimo da nam je dosta ratne tematike, a imali smo samo tri-četiri filma, kao da smo ih snimili 500. Mi te priče moramo ispričati i te priče plasirati u svijet”, kazao je Hasković.

Povratak na pozorišne daske

Hasković trenutno radi na predstavi SARTR-a “Stanje šoka”, nakon čega planira odlazak na kastinge u LA, gdje bi trebao završiti nekoliko projekata o kojima još uvijek ne želi govoriti. Za kraj razgovora, mladima je poručio da nakon prve prepreke ne odustaju.

“Nadam se da me se ljudi nisu zasitili, ali film je moja ljubav, moja strast i o tome mogu mnogo pričati. Mladima bih samo još poručio da koliko god sve izgledalo crno, sami sebi kreiramo život. Mladi ne smiju biti u stanju letargije, prvi pad i prepreka ne znače kraj. Upravo taj pad treba biti podstrek da se ide dalje. Nakon hiljada kapi znoja, možda i krvi, bit će teško, ali ćete stići do svoga cilja”, poručio je Hasković.

Izvor: klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *