Ovo je uvjerljivo najbolji trening za mršavljenje!

ŠERUJ / ?

Ako ste na dijeti, odnosno pazite na prehranu, bilo koji trening će vam pomoći da smršavite. Trening možete bazirati na kardio-vježbama ili na vježbama snage, na oba načina možete ostvariti veliku kalorijsku potrošnju i tako olakšati i ubrzati gubitak suvišnih kilograma.

Međutim, što duže izvodite određeni trening vaš organizam postaje sve učinkovitiji, pa je korist od tog treninga sve manja. Naše se tijelo, naime, s vremenom navikne na određeni tip treninga, ali i na vježbe koje stalno radimo pa će kalorijska potrošnja s vremenom biti manja. Želite li potrošiti što više kalorija, morate mijenjati vježbe i aktivnosti, odnosno tip treninga.

Naravno da džogiranje može pomoći kod mršavljenja, ali ako se tijelo već naviklo na tu aktivnost, potrošnja kalorija će biti manja, jer je manje energije potrebno za samu izvedbu, a na lagano i umjereno džogiranje tijelo će se prilično lako i brzo naviknuti.

Stručnjaci se slažu kako je HIIT trening s vježbama snage (može se kombinirati i neka kardioaktivnost) jedan od najučinkovitijih treninga za mršavljenje, jer se na njega teško može dovoljno prilagoditi da ne bude učinkovit.

Isprobajte HIIT trening za mršavljenje!

Osim potrošnje kalorija za vrijeme treninga, HIIT metoda će natjerati organizam da još dugo vremena nakon treninga sagorijeva kalorije u fazi mirovanja. To se događa zbog tzv. “dugog udaha”, koji predstavlja povećani priljev kisika u fazi mirovanja nakon treninga zbog raznih procesa koji se odvijaju kao dio oporavka i adaptacije na trening.

HIIT metoda zahtijeva izvođenje vježbi i kardioaktivnosti velikim intenzitetom u kratkim intervalima s kratkim pauzama između njih. Ova metoda nudi bezbroj mogućnosti, jer se gotovo sve vježbe i aktivnosti mogu kombinirati u takvom treningu.

Isprobajte biljke koje potiču mršavljenje!

Trening može uključivati samo jednu vježbu snage ili kardioaktivnost, pa i više njih. Najčešće intervali visokointenzivnog rada traju od 10 do 30 sekundi, a pauza od 10 do 60 sekundi između intervala, s 2 do 5 minuta između krugova ako ih je više.

Pauza može biti pasivna – potpuni odmor, ili aktivna tako da se neka aktivnost izvodi laganim intenzitetom. Također, jedna od prednosti je i to što trening može trajati i svega 20 minuta, a kalorijska potrošnja može biti i veća u usporedbi s daleko dugotrajnijim vježbanjem.