Lijek za želudac i ostale probavne smetnje

ŠERUJ / ?

Artemisia absynthium ili pravi pelin jedna je od najgorčih biljaka i tvari poznatih čovjeku. Opisivanje pojma gorak često dolazi uz sintagmu “kao pelin”. Čaj od ove sivo-zelene biljke koristi se za liječenje reumatizma, gihta i crijevnih parazita, osobito parazita koji uzrokuje giardijazu (Giardia lamblia).

Također je tradicionalni lijek za dlakavi jezik, bolesti želuca i žučnjaka. Možete ga piti i kad se oporavljate od prehlade ili gripe, jer se smatra pićem koje osnažuje. Ponekad se konzumira kao narkotik ili mentalni stimulans.

Po čemu je sve pelin poznat?

Pelin nam je najpoznatiji kao sastojak alkoholnih pića, biljnih likera i apsinta, no nije nam nepoznato ni to da ljuta trava liječi ljute rane. Osim već spomenutih, znanstvena istraživanja pokazuju da pelin ima i neka antikancerogena svojstva te se može koristiti za liječenje anoreksije, nesanice, anemije, nadutosti i žutice.

5 razloga za čaj od pelina

1. Antiparazitna svojstva: Pelin se koristi kao lijek za zarazne intestinalne infekcije crva. Njihovi su simptomi jak svrbež u analnom području, kašalj, problemi s disanjem, bol u trbuhu, mučnina i proljev, krv u stolici, gubitak težine i, na kraju, prisutnost crva u bljuvotini ili stolici.

Paraziti nikada nisu korisni, ali se na sreću mogu liječiti prirodnim lijekovima. Obično se koristi kombinacija pelina, crnog oraha i klinčića kako bi se uklonila parazitska infekcija. Kada ih se uzima istovremeno, oni mogu uništiti životni ciklus parazita.

2. Antikancerogena svojstva: Prema posljednjim istraživanjima ekstrakt slatkog pelina, artemisinin, može uništiti željezom obogaćene stanice raka dojke slično kao što uništava parazite koji uzrokuju malariju i druge parazitne bolesti. To ga čini potencijalnim prirodnim lijekom za rak dojke.

3. Antimikrobna i antifungalna svojstva: Itraživanja su pokazala da pelin pomaže u borbi protiv nekih vrsta crijevnih bakterija, među kojima su E. coli i salmonela.

No, ne samo da pelin uništava loše bakterije, on tako djeluje i na gljivice. To se posebno odnosi na Candidu Albicans, najčešći tip gljivične infekcije u ustima, crijevnom traktu i rodnici.

4. Liječenje Crohnove bolesti: Znanstvenici su jednim istraživanjem u Njemačkoj dokazali da pelin može pomoći u liječenju Crohnove bolesti tako što može smanjiti ili ukloniti potrebu za steroidima kod pacijenata koji se već liječe od ove bolesti. Osim toga, rezultati pokazuju da pelin ima pozitivne učinke na raspoloženje i kvalitet života.

5. Liječenje SIBO-a i IBS-a : Mnogi se ljudi oslanjaju na prirodne i alternativne tretmane kada su u pitanju problemi s njihovim gastrointestinalnim zdravljem. Naime, već i znanost priznaje da su biljni lijekovi poput pelina jednako dobri ili čak i bolji u borbi protiv malih crijevnih bakterija i simptoma bolesti SIBO.

Riječ je o stanju koje karakterizira pretjerano razmnožavanje bakterija u tankom crijevu. Potpuno je normalno imati bakterije u crijevima, ali ako ih je previše na krivom mjestu to može uzrokovati probleme. Većina bakterija trebala bi biti u debelom crijevu. Simptomi ovog stanja slični su onima koje prepoznajemo kod IBS-a (simptomi iritabilnog crijeva).

Kako pripremiti čaj

Pola ili jednu čajnu kašičicu suhog lišća pelina stavite u šalicu ili staklenku. Lišće potopite u jednoj šalici vruće vode. Neki recepti zahtijevaju da ona bude kipuća, a drugi navode da ne mora biti. U svakom slučaju važno je da koristite najviše jednu čajnu kašičicu lišća, jer je njihov okus vrlo jak i gorak.

Neka mješavina čaja i vode odstoji nekoliko minuta. Zasladite je ako želite, ali imajte na umu da ćete i tako vrlo teško neutralizirati prirodnu gorčinu biljke. Čaj je najbolje piti nakon jela, jer će se tako lakše apsorbirati i probaviti, nego na prazan želudac.

Možete ga piti i prije jela, osobito ako je riječ o teškoj i masnoj hrani.

Zapamtite, što duže lišće ostane u vodi, to će čaj biti gorči. Ako želite neutralizirati gorak okus, pomiješajte čaj od pelina s drugim biljnim čajevima, kao što su čaj od mente ili anisa. Lišće možete potopiti i u već pripremljenom biljnom čaju.

Moguće nuspojave, alergije i interakcije

Pelin nije namijenjen dugotrajnoj upotrebi. Pazite da ne prelazite preporučene doze, jer pelin može biti otrovan, osobito kada nije u suhom obliku. Prekomjerna ili upotreba pelina dulja od četiri sedmice može uzrokovati mučnine, povraćanje, nemir, nesanicu, vrtoglavicu, drhtavicu i napadaje.

Nemojte uzimati ovu biljku u bilo kojem obliku ako ste trudni ili dojite. Također, izbjegavajte ga ako ste alergični na druge biljke iz porodice glavočika ili imate porfiriju (skupinu poremećaja koji proizlaze iz nakupljanja prirodnih hemikalija koji proizvode porfirin u vašem tijelu).

Ako imate epilepsiju ili bilo koji drugi poremećaj koji se manifestira napadajima, prije korištenja ove biljke obratite se svom liječniku. Pelin može smanjiti učinkovitost antikonvulziva, lijekova koji se obično koriste za sprječavanje napada. Ne preporučuje se ni osobama koje pate od bolesti bubrega.

Ljekoviti pripravci od pelina

– Prašak od pelina koristi se za jačanje krvi, kod bolesti jetre, žuči i želuca. Koriste se listovi i cvjetni vrhovi pelina koje treba dobro osušiti i samljeti u prah. Na vrh noža praška umiješanog u čašu vode, mlijeka ili vina uzimati 3 puta dnevno.

– Tinktura od pelina koristi se protiv bolova, mučnine i za dezinfekciju kože. Tri kašike usitnjenih suhih listova i cvjetnih vrhova pelina staviti u teglu, preliti sa 2 dl 70-postotnog alkohola i dobro zatvoriti. Nakon što zatvoreno odstoji 2 nedjelje, uz povremeno protresanje, alkohol procijediti. Uzimati 3 puta na dan po 15-20 kapi tinkture u malo vode. Ili 1 kašičicu tinkture umiješati u čašu vode i uzimati u gutljajima tokom dana.

– Med od pelina za jačanje krvi i podsticanje apetita. Potrebna je samo jedna kašičica praha pelina i 200 g meda. Listove i cvjetne vrhove pelina dobro osušiti, samljeti u prah i umiješati u med. Uzimati 3-4 nedjelje po 1 kašičicu meda, ujutru na prazan želudac, 30 minuta prije doručka.

Kako napraviti pelinkovac

Za ovo piće koje je popularni digestiv potrebno je pripremiti 3 kašike pelina, 1 l vina i 150-200 g meda.

Usitnjene suhe listove i cvjetne vrhove pelina staviti u teglu, preliti vinom, umiješati med i dobro zatvoriti. Nakon što odstoji 8 dana, uz povremeno protresanje, vino procijediti u tamnu bocu. Uzimati 1 likersku čašicu pelinkovca na dan, ujutro na prazan želudac, 30 minuta prije doručka.

Moguć je i ovaj način pripreme: Svježi pelin samljeti i iscijediti sok. 3 kašike soka preliti kipućiim vinom, a potom umiješati med. Uzimati 1 čašicu vina na dan, ujutro na prazan želudac, 30 minuta prije doručka.