Kafa umanjuje rizik od smrti ako se umjereno konzumira

ŠERUJ / ?

Američki naučnici tvrde da konzumiranje kafe smanjuje rizike smrti uzrokovanih kardiovaskularnim bolestima, dijabetesom, neurološkim problemima, te rizike samoubistva, prenosi Anadolija.

 

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu American Heart Association Journal.
Naučnici su tokom 30 godina pratili posljedice redovnog i umjerenog konzumiranja po nekoliko šoljica kafe dnevno kod 168.000 žena i 40.000 muškaraca i došli do zaključka da kafa smanjuje rizike od smrti uzrokovanih nizom opasnih oboljenja, uključujući kardiovaskularna oboljenja i dijabetes.

Doktorant sa Harvard Univerziteta Ming Ding tvrdi da bioaktivni sastojci kafe pozitivno djeluju na lučenje inzulina i da poboljšavaju metabolizam, ali dodaje da se istraživanja moraju nastaviti kako bi se preciznije utvrdile veze između konzumiranja kafe i stepena smrtnosti pomenutih oboljenja.

Frank Hu, profesor sa Harvarda, upozorava da se pozitivne posljedice umjerenog i redovnog konzumiranja kafe moraju posmatrati i kroz prizmu zdrave i umjerene ishrane, ali da su rezultati istraživanja nepobitno pokazali da kafa smanjuje rizike od smrti kod ljudi.

On posebno upozorava trudnice i djecu da budu pažljivi pri konzumiranju kafe, jer taj napitak može imati i štetne posljedice u tim slučajevima.

 

Izvor: oslobodjenje.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *