Zbog lažne prijetnje zatvorili škole u Los Angelesu

ŠERUJ / ?

Te prijetnje su izrečene dva tjedna nakon terorističkog napada u San Bernardinu, jedan sat vožnje od Los Angelesa, gdje je ubijeno 14 i ranjeno 22 osoba

Prijetnja koja je vodila zatvaranju svih javnih škola u utorak u Los Angelesu je najvjerojatnije lažna, reklo je nekoliko saveznih dužnosnika, prenose agencije.

Dužnosnici ponovili su procjenu načelnika newyorške policije Williama Brattona da je odluka vlasti u Los Angelesu da zatvore školski sustav bila pretjerana reakcija i da je New York primio skoro istovjetnu prijetnju koja je brzo ocijenjena nevjerodostojnom, navodi Reuters.

Prijetnja emailom, za koju vlasti kažu da je “odaslana kroz Njemačku” ali je vjerojatno mjesnog podrijetla, došla je samo dva tjedna nakon što je bračni par nadahnut Islamskom državom ubio 14 ljudi i ranio 22 u San Bernardinu, samo 100 km od Los Angelesa.

Vlasti Los Angelesa su, ipak, branile svoju odluku.

“Ja sam donio odluku o zatvaranju škola drugog američkog grada”, rekao je direktor javnih škola Los Angelesa (LAUSD) Ramon Cortines na konferenciji za novinare, prenosi France Presse.

Ta mjera je zahvatila više od 640.000 polaznika od vrtića do gimnazija u više od 1000 ustanova. “Uzevši u obzir ranije okolnosti , nisam mogao riskirati. Radi se o učenicima i o osoblju škola”, objasnio je.

Kongresnik Brad Sherman, demokrat iz Kalifornije, rekao je listu The New York Times, da je osoba koja je poslala email tvrdila da je pobožan musliman spreman za napad bombama, nervnim plinom i puškama s “32 džihadistička prijatelja” zato što je bio izložen nasilju u jednoj srednjoj školi u Los Angelesu.

Sherman je rekao novinama da je broj napadača i tvrdnja da ima nervni plin dovela u sumnju vjerodostojnost emaila kao i to što pisac nije pisao riječ Allah velikim slovom.

“Dok nastavljamo prikupljati informacije o prijetnji protiv odjela za školstvo Los Angelesa i New Yorka početna je procjena da je to bila prijevara ili nešto smišljeno da poremeti školstvo u velikim gradovima”, rekao je Adam Schiff, demokratski čelnik u Obavještajnom odboru Zastupničkog doma, u pisanom priopćenju.

Te prijetnje su izrečene tek dva tjedna nakon terorističkog napada u San Bernardinu, jedan sat vožnje od Los Angelesa, gdje je ubijeno 14 i ranjeno 22 osoba. To je bio najteži napad nakon onih 11. rujna 2001.

Ranije je Cortines precizirao da današnje prijetnje nisu bile upućene jednoj, dvjema ili trima školama, već se radilo o velikom broju škola koje nisu bile identificirane.

(24sata.hr)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *