SAD: Nekoliko saveznih država razmatra uvođenje upozorenja na boce gaziranih i zaslađenih sokova

ŠERUJ / ?

Nekoliko američkih saveznih država razmatra uvođenje upozorenja na bocama gaziranih i zaslađenih pića poput onih koje već postoje na kutijama cigareta.

 

Navodno najveći broj proizvođača gaziranih sokova konzumentima ne nudi uvid u sadržaj boce, a neke kompanije pokazuju samo kalorijski sadržaj dok manji broj njih ukazuje na pretilost, pojavu karijesa i dijabetesa u slučaju čestog korištenja soka.

San Francisco je prošle godine donio zakon koji nalaže da sve reklame za zaslađena pića moraju imati oznaku upozorenja. Zakon još uvijek nije stupio na snagu zbog sudske parnice koju su pokrenule kompanije.

Časopis “Cancer Research” u posljednjoj studiji upozorio je na opasnosti fruktoze u zaslađenim sokovima koji potiču karcinom, ali i druga oboljenja. U istom istraživanju navodi se kako se u sokovima nalazi uglavnom visoko-fruktozni kukuruzni sirup, koji je, zapravo, mješavina fruktoze i glukoze.

Takav sirup sadrži šećer koji potiče ponovno konzumiranje soka koji pri unosu u organizam ne gasi žeđ već potiče ponovni unos. Ovakav sirup proizvodi se kako bi se dobila željena slatkoća u sokovima, a značajno je jeftiniji od šećera. Pored toga, ovakav sirup produžava i rok trajanja proizvoda.

Zaključak časopisa bio je savjet ljudima da smanje potrošnju i da piju manje zaslađenog i gaziranog soka.

 

Izvor: klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *