PROSTITUCIJA NA LAŠVANSKOJ PETLJI Šta pitaš koliko je, zna se, 50 maraka je klasika!

ŠERUJ / ?

Godinama je Lašvanska petlja bila poznata po prodavačicama ljubavi. U temeljitim akcijama policije, prostitucija u ovom dijelu BiH dobrim je dijelom iskorijenjena, ali one najupornije i danas stoje na petlji i čekaju svoje mušterije.

Moramo raditi

Reporteri „Dnevnog avaza“ bili su na licu mjesta, gdje smo zatekli tri žene. Naravno, novinari nikada nisu dobrodošli na ovakve terene. Nema tih para i tih uvjeta zbog kojih bi pristale razgovarati s novinarima. Strateški su podijelile teritoriju.

Jedna od njih tri stajala je na izlazu prema Sarajevu, dok su druge dvije bile na proširenju prema Vitezu. Nakon što smo im prišli i nakon prvobitnog „odmjeravanja snaga“, predstavljanja cjenovnika usluga, počela je verbalna bitka:

prostitutka
Jedna je na izlazu prema Sarajevu

– Zna se koliko je, šta pitaš! Pedeset maraka je klasika, za 20 će ti pop….. ona, ja p…. za 30 maraka. Ako hoćeš, možemo nas dvije zajedno, ali to sve košta duplo. Pa dvije nas je, šta bi ti – kazale su nam ove dvije prostitutke.

I za prostitutke je mnogo. A na naše pitanje koliko košta ljubazna riječ, shvatile su da nismo kamiondžije niti vruće mušterije, na kakve su vjerovatno navikle, pa je počelo vrijeđanje.

– Šta je, pederu, šta slikaš?! Ja mislila ti hoćeš koke, ti došo’ da slikaš. Marš odavde, stoko jedna novinarska – vikale su drugarice.

Uzaludni su bili pokušaji ubjeđivanja i nastojanja da nam prepričaju svoja iskustva, da li ih neko maltretira i da li i za koga rade.




Sočne psovke

Pokušali smo razgovarati i s njihovom prijateljicom koja je stajala na izlazu za Sarajevo.

– Bolje vam je da idete. Ne znam šta vam smetamo, mi moramo raditi. Nemojte nas dirati – govorila je treća prostitutka.

U odlasku, počastile su nas i s nekoliko kamenica u automobil te nam sočnim psovkama poželjele dugu i tešku bolest.

 

Razlozi: Od teškog socijalnog stanja društva do osjećaja superiornosti

Psihologinja Alma Mahmutović razlog za to što se pojedine žene u BiH odlučuju na bavljenje najstarijim zanatom na svijetu, vidi u teškom socijalnom stanju društva, nemogućnosti pronalaska posla, ali i u želji za ostvarivanjem ličnih interesa koje nisu u mogućnosti ostvariti nekim normalnim putem.

–  Žene koje to rade dobrovoljno, rade zbog novca. Mislim da ih je vrlo mali broj koje su nimfomanke i to rade iz vlastitih pobuda, makar kada je riječ o BiH. Žene koje se jedanput odluče na ovakav način zarade, teško da se ikada mogu riješiti tog “posla”. To, jednostavno, postaje sastavni dio njihovog života, postaju etiketirane u društvu i skoro pa je nemoguće da ostanu u toj sredini i zasnuju porodicu. Ali, i one same imaju problem, jer žena koja je tokom jedne noći imala više partnera s kojima je imala seksualni odnos, ima određene traume i posljedice. Međutim, sigurno da postoje i žene koje se odlučuju na prostituciju, a koje su u životu ostale nedorečene, odnosno da im je manjkalo ljubavi pa na taj način žele da se osjećaju superiornije, jer im se stvara osjećaj da ih neko želi, pa makar i za novac – smatra Mahmutović.

(Avaz)