Otkrili kako se riješiti straha od pauka za samo dvije minute

ŠERUJ / ?

Fobije nisu nimalo bezazlene, jer upravljaju nečijim životom iako onaj tko pati od njih to zapravo ne želi. Jedna od češćih je strah od pauka. Ali, tim znanstvenika sa Sveučilišta u Amsterdamu otkrio je kako da taj strah nestane, i za to je potrebno svega dvije minute. Za ovo otkriće koje će mnogima pomoći da žive mirnije trebalo im je 45 dobrovoljaca koji se pauka užasavaju.

Svaki od njih bio je izložen nakratko tarantuli, a nakon toga su im dali dozu propranolola, beta-blokator koji se koristi za liječenje srčanih oboljenja i visokog krvnog tlaka. Uslijedilo je čudo, kod svakoga od njih strah se drastično smanjio, a učinak je trajao godinu dana. Radi se o tome da se kod pojave sjećanja na pauka aktivira amnezija.Ovo otkriće će dovesti do novih načina liječenja, odnosno brisanja traumatičnih sjećanja i osjećaja straha.

Začetnik te teorije je neurolog dr. Joseph LeDoux koji je još prije 15 godina tvrdio kako se davanjem ovakve vrste lijekova nastupa amnezija nakon što se aktivira neugodna memorija. Do sada je ova metoda bila isprobavana samo na životinjama. Ovo otkriće nizozemski znanstvenici su objavili u časopisu Biological Psychiatry, a vjeruju kako će dovesti do novih načina liječenja, odnosno brisanja traumatičnih sjećanja i osjećaja straha zbog nekih stvari iz memorije.

(24sata.hr)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *