Oružane snage SAD-a vrše tajne testove u Californiji, građani će ostati bez GPS-a

ŠERUJ / ?

Misteriozni testovi koje će vojska SAD-a vršiti u narednih nekoliko dana poremetit će jednu od najvažnijih funkcija modernih uređaja.

Federalna avijacijska administracija SAD-a (FAA) u narednim će danima vršiti eksperimente koji bi mogli uzrokovati prestanak rada GPS-a na cijeloj zapadnoj obali.

FAA je zato izdala upozorenje građanima da bi njihov GPS na uređajima mogao potpuno prestati raditi ili biti u izrazito lošem stanju. Problemi će se desiti 9., 21., 23., 28., i 30. juna, a centar problema bit će država Californija.

Signal GPS-a najviše će biti onesposobljen na velikim visinama, ali i na visini od 15 metara, što bi moglo usporiti ili onesposobiti uređaje običnih ljudi.

FAA je upozorila i pilote da izbjegavaju određena područja u vrijeme vršenja eksperimenata koji su opisani kao “testiranje GPS interferencije”.

Prema nepotvrđenim informacijama, centar testa bit će vojna baza u pustinji Mojave poznatija kao Naval Air Weapons Station China Lake. Riječ je o najvećem postrojenju američke mornarice i bavi se pretežno istraživanjem i testiranjem oružja.




(Klix)