Rivero: Prođite “malom Bosnom” u SAD-u i vidjet ćete uspjeh

ŠERUJ / ?

Rivero podsjeća na devedesete godine prošlog stoljeća kada su u SAD stigle desetine hiljada izbjeglica iz BiH koji su također većinom bili muslimani.

Navodi da je američki grad St. Louis prije dolaska Bosanaca i Hercegovaca bilježio veliki pad broja stanovništva, a pojedini dijelovi grada su bili zapušteni i nedovoljno naseljeni.

“Većina doseljenika iz BiH naselila se u južnom dijelu grada koji je danas poznat kao ‘mala Bosna’. Danas u St. Louisu živi 70.000 građana porijeklom iz BiH. To je najveći broj Bosanaca i Hercegovaca koji žive u jednom gradu van BiH”, naglasio je Rivero.

Izbjeglice iz BiH su oživjele južni dio grada, navodi Rivero te dodaje da su oni otvarali pekare, mesare, kafiće, osnivali osiguravajuće kompanije i preduzeća za grijanje.

“Prođite ‘malom Bosnom’ kao što sam ja učinio i vidjet ćete da to više nije zapušteni dio grada. To je danas etnički različita i ekonomski prosperitetna i uspješna regija. I da, tamo ima mnogo džamija”, istakao je Rivero.

Dodao je da pojedini gradovi u SAD-u, uključujući i St. Louis, trebaju izbjeglice iz Sirije te da istraživanja pokazuju da doseljenici u pravilu imaju 60 posto više šanse da postanu poduzetnici u odnosu na domaće stanovništvo.

Izvor: klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *