Maroviću ne piše da je krao za sebe i svoje

ŠERUJ / ?

Specijalni tužioci ne sumnjiče uhapšenog funkcionera DPS-a Svetozara Marovića da je zaradio novac malverzacijama u budvanskim poslovima, kojima je budžet metropole turizma oštećen za više desetina miliona eura.

“Vrlo je indikativno, ni u jednoj krivičnoj prijavi, niti u jednom predmetu ne stoji da je Svetozar Marović pribavio sebi protivpravnu imovinsku korist… Niti sebi bliskim licima”, kazao je juče “Vijestima” njegov branilac, advokat Zdravko Begović.

Marovića je juče saslušao specijalni tužilac Saša Čađenović, koji ga sumnjiči da je počinio krivična djela zloupotreba službenog položaja putem pomaganja i prevara, u pet višemilionskih poslova Opštine Budva.

Prema saznanjima “Vijesti”, Čađenović je na dvanaest stranica ispisao krivičnu prijavu protiv nekadašnjeg predsjednika državne zajednice Srbije i Crne Gore.

“Vijesti” pouzdano saznaju da tužilac Marovića sumnjiči da je vukao konce i u poslovima koji su u javnosti poznati kao “Donji Bulevar”, “Krapina”, “Propertiinvestment”, “WTA” i “Kopirajt”.

Marović je ranije tužiocima morao da objašnjava i svoju ulogu u izgradnji poslovnog centra TQ Plaza, platoa na plaži Jaz, ali i oko prodaje zemljišta na Prijevoru.

I u tim poslovima budvanska opštinska kasa oštećena je za više od dvadeset miliona eura.

“Zbog tajnosti postupka mogu reći samo to da je moj branjenik do u detalje, i vrlo argumentovano, negirao izvršenje krivičnih djela koja mu se stavljaju na teret. Vrlo kvalitetno je istakao svoju ulogu u svemu tome”, kazao je Begović.

Advokatu simptomatična prijava, Sveto začuđen 

Begović je juče rekao da mu je, imajući u vidu “stanje spisa kojima tužilac raspolaže” nejasno kako se Marovi  našao u krivičnoj prijavi.

“Po navodima krivične prijave  pomalo mi je simptomatično kako je moguće da se on našao u  takvoj ulozi”, kazao je Begović.

c0d74448d96281bf7f65c1ab900ff744

Advokat Begović 

 

Pred tužiocem Čađenovićem Marović je i juče, kao i sredinom decembra, tvrdio da nije počinio nijedno krivično djelo od onih za koje ga tužilaštvo sumnjiči.

“Sa čuđenjem se izjašnjavao o tome, smatrajući da ono što stoji u krivičnim prijavama nema podršku u spisima predmeta i dokazima. Pitao se da li je moguće da on može biti odgovoran za takvo nešto, i da se u odnosu na njega može pokrenuti postupak za takve radnje”, kazao je Begović nakon gotovo tročasovnog saslušanja.

U dva, od pet predmeta zbog kojih je juče saslušan Svetozar Marović, jedan od osumnjičenih je i njegov brat Dragan Marović, potvrdio je juče  Begović.

“I on je saslušan 31. decembra, na okolnosti za dva krivična djela. Dao je  svoju odbranu, negirajući izvršenje krivičnih djela koja su mu stavljena na teret”, kazao je Begović.

Marović progovorio vezanih ruku 

“Pozdravite mi sve prijatelje i neprijatelje”, kazao je novinarima  Marović dok su ga, sa lisicama na rukama, zatvorski čuvari izvodili iz zgrade Specijalnog tužilaštva.

Marović je uhapšen 17. decembra po nalogu glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

Njega su svjedoci saradnici u nekoliko predmeta koji se vode pred Specijalnim tužilaštvom označili šefom kriminalne grupe koja je budžet Opštine Budva oštetila za više desetina miliona eura.

Katnić je nedavno rekao da je uhapšena osoba koju smatraju organizatorom kriminalne grupe u Budvi, ne objašnjavajući da li je to upravo Marović.

Uhapšeni političar je i prvi put na saslušanju negirao krivicu i tvrdio da  nije imao ni političku, ni bilo koju drugu funkciju i moć da utiče na druge i navodno naređuje činjenje nezakonitosti.

Vijeće podgoričkog Višeg suda u petak mu je produžilo pritvor.

Njegov sin Miloš Marović, koji je uhapšen početkom decembra prošle godine, jedan je od osumnjičenih u budvanskim aferama.

On je posljednjeg dana 2015. godine tužiocima priznao da je kriv, i sa njima se nagodio da vrati 380.000 eura i odleži dvanaest mjeseci u zatvoru. Osim njega, sporazum o prizanju krivice potpisao je bivši gradonačelnik Budve Lazar Rađenović, koji je priznao krivicu u pet predmeta.

Sporazumno priznanje još ne pominju

Marovićev branilac, advokat Zdravko Begović kazao je juče da ne pregovaraju sa Specijalnim tužilaštvom o tome da funkcioner DPS-a prizna krivicu.

“U posljednje vrijeme bilo je  puno saopštenja, informacija, i  obavještenja koja nijesu imali uporište u istini. Zaista ne bih komentarisao takve informacije, ali  ni Svetozar Marović, ni ja kao  njegov branilac nismo imali bilo kakvu komunikaciju sa Specijalnim tužilaštvom u vezi bilo kakvog sporazuma o priznanju krivice”, tvrdi Begović.

Istakao je da ne može govoriti o tome da li će uskoro i stariji Marović ponuditi nagodbu tužilaštvu.

“O onome što slijedi obavijestićemo javnost kada budemo smatrali da treba”, kazao je on.

 

Izvor: vijesti.me

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *