Lutkarska predstava “Titiz i Džomet” za učenike osnovnih škola

ŠERUJ / ?

Lutkarska predstava “Titiz i Džomet” bit će izvedena 23. novembra u velikoj sali Centra za kulturu Sarajevo (na adresi Jelića 1.) s početkom u 12:30 za učenike osnovnih škola “Vladislav Skarić” i “Hasan Kaimija” .

“Titiz i Džomet” je lutkarska predstava nastala prema narodnoj priči s prostora Bosne i Hercegovine, u dramaturškoj obradi poznatog pisca za djecu Mirsada Bećirbašića, u režiji Mirele Trepanić.

Mirsad Bećirbašić obradio je pet najpoznatijih naših narodnih pripovjedaka
(“Bostandžijina kći”, “Pravedna presuda”, “Šta ko čini, sve sebi čini”, “Titiz i džomet” i “Bog je stvorio dobro”),na način manje jezički zahtjevan, veseliji, drugačiji, ali sa punom sviješću da glavna poruka njihova ostane netaknuta i u svom izvornom obliku.

U maniru bajke predstava govori o putovanju dva najbolja prijatelja, jednom škrtici, Titizu i drugom darežljivom, Džometu. Na tom putovanju škrtarenje Titiza dolazi do izražaja i on ostavlja Džometa bez ičega. Džomet ima sreće i zahvaljujući priči koju čuje od Đavola postaje bogat i ženi Princezu. Predstava obiluje muzičkim akcentima, koreografijama, komičnim momentima te nosi poruku da ne treba biti škrt, već dijeliti sa drugima, pa će i drugi dijeliti sa tobom.

“Nikada nije suvišno reći da je usmena književnost temelj svake književnosti i da svako ponovno iščitavanje čitaocu donosi ozarenje narodske mudrosti i saznanja koja su nam upisana u čitalački gen. Ono što zovemo narodnom mudrošću predstavlja oblik kolektivnog pamćenja, koji je tako prijemčiv, tako pogodan da se njime izraze vječite ljudske istine, laži, zablude, želje, mogućnosti i sudbinska rješenja”, navode iz Centra za kulturu Sarajevo.

U glavnim ulogama ove lutkarske predstave se pojavljuju Ivana Vojinović kao Titiz i Princeza, te Adis Omerović kao Džomet i Đavo. Dizajn i izradu originalnih lutki uradili su Alisa Čajić i Mario Drmać. Tehnička podrška projektu Rešad Hadžibajrić. Organizator projekta je JU Centar za kulturu Sarajevo, a realizator umjetnička grupa Satya.

Istoga dana, članica Književnog kluba Prvi koraci Centra za mlade-Gorica, Emina Džaferović, promovisat će svoju knjigu poezije “Nadglasane tišine”, u II Gimnaziji, sa početkom u 17:45.

(Klix.ba)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *