Evo koje nam namirnice trebaju za zimu, brzo mršavljenje ne daje dugoročne rezultate

ŠERUJ / ?

Višak koligrama nije stran nikome. Sve nas sigurno zanima postoji li tajni recept za brzo mršavljenje i savršen izgled.

Kampanjski pristup

O ovoj temi, ali i o ishrani općenito razgovarali smo sa mladim nutricionistom Tarikom Zolotićem. On nam je kazao da je put do mršanja zahtjevan i težak.

– Danas postoje razne medikamentni, dijetetski tretmani koji „obećavaju“ brzo mršavljenje. Ono što treba da nam bude jasno jeste to da što su „recepti“ za mršavljenje brži, lakši, to je i povratak kilograma brži, lakši i sa takvim „receptima“ ne postižemo dugoročne rezultate i ne rješavamo problem gojaznosti.

Također, da bi izgubili kilograme i riješili problem, prvo moramo pronaći uzrok problema i taj uzrok eliminirati.

– Današnja neprirodna prehrana koja se temelji na ugljikohidratima – hljebu, žitaricama, krompiru, slatkišima, grickalicama, osvježavajućim napicima dovodi do naglog skoka šećera u krvi nakon čega dolazi do lučenja inzulina koji snižava šećer u krvi. Kampanjski pristup ne vodi trajnom uspjehu.

Stjecanje navika

Većina ljudima ima dosta problema sa stjecanjem i usvajanjem novih navika u prehrani. Zolotić nam je kazao kako da ih se pridržavamo.

– Teško jeste, zbog toga što „površno“ poznajemo naše tijelo, njegove potrebe. Vrlo malo znamo o pravilnoj prehrani, utjecaju pravilne prehrane na zdravlje, kvalitet života. Bolje poznavanje svoga tijela, osnova pravilne prehrane, vlastita edukacija će nam pomoći da steknemo zdrave navike i pridržavamo se istih.

S obzirom da nam uskoro dolazi zima, naš sagovornik kazao je da se mi moramo prilagoditi prirodi i pratiti njene promjene.

– Tokom zime, energetske i nutritivne potrebe tijela se povećavaju. Sa svakim obrokom trebamo težiti da nadopunimo zalihe vitamina i minerala. Variva, kuhana jela, mesne čorbe trebaju dominirati našim menijima. Mahunarke i korjenasto povrće je bogato aminokiselinama, vitaminima, mineralima koje jačaju naš organizam.

Osim toga, ne trebaju se zaboraviti i druge bitne namirnice.

– Konzumacija „zimnice“ kiselog povrća i salata bitni su za zimski period jer jačaju naš organizam, poboljšavaju našu probavu i čiste naš organizam. Izbor svježeg povrća u zimskom periodu je mali tako da ne trebamo bježati od zamrznutog povrća gdje je očuvana nutritivna vrijednost povrća i na taj način ćemo dobiti raznovrsnost u prehrani i povećati hranjivost naših obroka. Na kraju, naš sagovornik je svim čitaocima poručio da vode računa o pravilnoj prehrani jer je ona „investicija“ koja je najbolje moguće zdravstveno osiguranje na svijetu..

Suplementi uz nadzor ljekara Sve veći broj ljudi, pogotovo mlađih, poseže za konzumacijom suplemenata kao dodatakom svojoj ishrani.

Zolotić nam je rekao da je to najčešće izbor sportista.

– Kod profesionalnih sportista jako je teško prehranom nadoknaditi sve energetske i nutritivne potrebe koje su dosta velike, tako da su kvalitetni suplementi neophodni u takvom slučaju.Treba naglasiti da se isti ne trebaju uzimati na svoju ruku i da se prije upotrebe treba konsultirati sa nutricionistom ili ljekarom. Pravilnik za djecu Nedavno je uveden Pravilnik za đake u vezi ishrane kojim se regulira unos nezdrave ishrane. Naš sagovornik nam je kazao da se to trebalo uvesti i ranije.

– Istraživanje koje je provedeno u osnovnim školama KS je pokazala da oko 50 posto djece ima poremaćaje u indeksu tjelesne mase.

Ovaj podatak je pokazatelj da se i ranije trebalo krenuti sa ovakvim i sličnim koracima kako bi se broj gojazne djece smanjio. Mislim da bi glavni korak u ovoj „borbi“ trebala biti edukacija djece o pravilnoj prehrani..