Hrvatska objavila podatke o broju izbjeglica koje su prešle njenu teritoriju

ŠERUJ / ?

Prema posljednjim podacima koje je objavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, u Hrvatsku je ušlo 20.737 migranata.

Oni se od petka autobusima i vozovima transferiraju prema Mađarskoj, a dio ih je u vlastitom aranžmanu krenuo prema Sloveniji. Na austrijskom graničnom prijelazu Gradišću tokom noći stigle su prve izbjeglice koje su hrvatske vlasti prebacile u Mađarsku. Ukupno oko 6 hiljada izbjeglica napustilo je Hrvatsku. Predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović izjavio je u Belom Manastiru kako se problem izbjeglica mora riješiti u Grčkoj i Turskoj, o čemu će, rekao je, ozbiljno govoriti na sjednici Europskog vijeća. Ranko Ostojić, ministar unutrašnjih poslova, komentirao je izjavu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović kako se očekuje da će u sljedećih dva dana doći još 40 hiljada ljudi.

“Probelem je u Grčkoj i Turskoj, a to već duže vrijeme traje, to je nešto o čemo ću vrlo ozbiljno i angažirano govoriti na Evropskom vijeću. Ne vjerujte huškačima koji šire histeriju u Hrvatskoj koji žele od toga politički profitirati. To je nešto najružnije što sam u Hrvatskoj vidio od rata od ’95. godine. To nisu ljudi”, kaže Zoran Milanović, premijer Hrvatske.

Glasnogovornik mađarske Vlade koji je posjetio granični prijelaz na kojem je oko hiljadu izbjeglica čekalo ulazak u Mađarsku i prijevoz do Austrije, izjavio je da je na granici zabilježen međunarodni incident. Mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó ocijenio je da se između 30 i 35 miliona izbjeglica kreće prema Evropi te da zbog toga jačanje granica ima ključni značaj.

“Došlo je do velikog incidenta, nenajavljeni voz došao je na mađarski teritorij. U njemu je bilo 1.000 izbjeglica. To je kršenje međunarodnog prava i mađarske granice. Pokrenuli smo postupak”, kazao je Zoltan Kovacs, glanogovrnik mađarske Vlade, dok mađarski šef diplomatije Péter Szijjártó naglašava:

“Evropa stoji pred najvećim izazovom. Ovo nije samo emigrantska kriza, ovo se neće završiti u dogledno vrijeme. Možemo da osnujemo i druge centre i da svim ljudima koji bježe od rata omogućimao da ostanu blizu svoje domovine i ne dolaze u Evropu”.

Izbjeglice koji od petka čekaju na graničnom prijelazu Harmica slovenska je policija u subotu ujutro počela puštati preko granice i autobusima prebacivati u Brežice na registraciju. Preko granice su prvo puštene obitelji s manjom djecom koje su odvedene u dva autobusa. Zbog naguravanja došlo je do sukoba s interventnom.

“Slovenija razmišlja o uspostavljanju koridora za izbjeglice. Ako priliv izbjeglica bude bio veći, odgovorit ćemo određenim mjerama, ali nikako nasiljem”, ističe Miro Cerar, premijer Slovenije.

Predsjednik Evropske komisije Jean Claude Juncker razgovarao je telefonski s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem o izbjegličkoj krizi i izazovima s kojima se suočava hrvatska vlada i Evropska unija, te pritom ponudio tehničku i logističku pomoć, priopćili su iz Ureda predsjednika Vlade Republike Hrvatske. Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović smatra da će u rješavanju izbjegličke krize biti neizbježno angažiranje vojske.
Izvor: TV1 HD.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *