ZANIMLJIVOSTI: U Francuskoj zabranjene plastične čaše i pribor za jelo

ŠERUJ / ?

Vlasti u Francuskoj zabranile su upotrebu plastičnog posuđa poput čaša i pribor za jelo. Ova zabrana zahtijeva da se proizvodi mogu razgraditi u domaćem kompostiranju.

Mjerom koja je dio “zelene inicijative” i koja bi trebala stupiti na snagu 2020. godine započela je agresivna kampanja za borbu protiv klimatskih promjena.

Mediji pišu da je zabranu predložila Europe Ecologie-Greens Party, a da su je francuski zakonodavci usvojili kako bi se smanjili potrošnju energije i otpada te zagađenja uzrokovanog plastičnim otpadom.

Dok su ekološke organizacije s oduševljenjem dočekale novi francuski zakon brojne organizacije tvrde da će zabrana povrijediti potrošače i da mjere krše pravila Evropske unije o slobodnom kretanju roba. Jedan od najvećih zagovarača ovog pristupa je Pack2Go Europe, organizacija sa sjedištem u Briselu koja predstavlja europske proizvođače ambalaže.

“Pozivamo Evropsku komisiju da napravi ispravnu stvar i poduzme sve pravne korake protiv Francuske zbog povrede evropskog prava”, rekao je sekretar Pack2Go Europe Eamonn Bates.

Francuska je proizvođačima dala vremena da do 2020. godine sav plastični pribor za jelo proizvedu od bioloških materijala koji se mogu kompostirat(Klix)