Vitamini za lijepu i sjajnu kosu

ŠERUJ / ?

Često zbog obaveza i današnjeg načina života ne unosimo dovoljno hranjivih tvari u organizam, pa čak ni 13 esencijalnih vitamina, potrebnih za održavanje normalne funkcije organizma. Vitamini su nužni za naše zdravlje, ali isto tako i za zdravlje kose. Nedostatak vitamina i minerala često rezultira usporenim rastom i opadanjem kose, a nerijetko ostavlja trag i na našu kožu i nokte.

Premda brojni proizvodi ističu kao svoju prednost pravilan omjer vitamina u svom sastavu, njih je najbolje unositi prehranom, odnosno pravilno odabranim namirnicama.

1. Vitamin A
Vitamin A kao snažan antioksidans može biti izuzetno pogodan za osobe sa suhom kosom jer stimulira tjeme na proizvodnju ulja. Osim što pomaže suhoj kosi, vitamin A se uspješno bori protiv kožnih problema kao što su akne, smanjuje sitne bore, a pozitivno djeluje i na nokte tako da povećava njihovu snagu.

Vitamin A možete pronaći u špinatu, slatkom krumpiru, mrkvi, dinji i jajima.

2. Vitamin B
Svi vitamini B skupine se obično drže zajedno i svakako ih je potrebno unijeti sve u organizam no oni najvažniji su vitamin B12, B3, B7. Nedostatak vitamina B obično rezultira umorom i lako zadobivenim modricama, a ostavlja veliki trag i na rast kose pa tako ona raste čak duplo sporije ako ne unosimo dovoljno vitamina B.

Vitamin B također stimulira proizvodnju melanina pa tako kosa dulje zadržava postojanost boje, koža postojanost ujednačenog tena, a kod noktiju sprječava diskoloraciju.

Vitamin B možemo pronaći u žumanjku, ribi, piletini, povrću i mlijeku.

3. Vitamin C
Vitamin C je jedan od najvažnijih vitamina za optimalnu funkciju imunološkog sustava kao i za zdravlje kose i kože. Vitamin C smanjuje pucanje kose i održava kosu jakom, a djeluje i kao antioksidans pa tako štiti organizam od prehlada i gripa. Koži pomaže tako da jača njen imunitet, a kod noktiju stimulira rast i održava zdravu boju.

Vitamin C možemo pronaći u citrusnom voću, jagodama, krumpiru, rajčicama i nekom zelenom povrću.

4. Vitamin D
Vitamin D je nužan za zdrav rast folikula kao i za održavanje elastičnosti kose, dok koži pomaže tako da sprječava nastajanje mrlja. Glavni izvor vitamina D je Sunce no možete ga pronaći i u namirnicama kao što su riba i riblje ulje, mlijeko, prirodni sokovi te u nekim vrstama gljiva.

5. Vitamin E
Vitamin E igra veliku ulogu u održavanju zdravlja kose kao što je stimuliranje cirkulacije vlasišta. On samostalno pruža kosi mnoge beneficije, a u kombinaciji s drugim vitaminima doprinosi i zdravlju kože. Nedostatak vitamina E nerijetko rezultira brzim pucanjem vrhova kao i usporenim rastom kose.

Vitamin E možemo pronaći u zelenom povrću, orašastim plodovima te u ulju lana i suncokreta.

6. Željezo
Iako željezo nije vitamin, on spada u minerale potrebne ljudskom organizmu za mnoge zdravstvene beneficije kao i za rast kose. Istraživanja su pokazala kako većina ljudi gubi kosu upravo zbog manjka željeza u organizmu.

Željezo možete pronaći u grožđicama, borovnicama, sjemenkama bundeve, crvenom mesu i grahu.

7. Cink
Nedostatak cinka u organizmu jedan je od glavnih uzroka peruti u kosi. Cink nam također pomaže u sprječavanju gubitka kose tako da kosi daje čvrstoću i podatnost.

Cink možemo pronaći u mliječnim proizvodima, ribi i školjkama, mesu, integralnim žitaricama, mahunarkama, bijelom luku i korjenastom povrću.

8. Protein
Protein dubinski prodire u vlas kose, obnavlja oštećenja u strukturi kose i daje joj prirodnu svilenkastost. On djeluje tako da popunjava neravnine u oštećenom djelu kutikule pa tako jača kosu i daje joj zdrav izgled.

Protein možete pronaći u kvinoji, špinatu, brokuli, piletini i puretini, mliječnim proizvodima, jajima, orašastim plodovima, sjemenkama i cjelovitim žitaricama.

9. Magnezij
Magnezij je neophodan u sintezi keratina pa tako njegov nedostatak može uzrokovati pojačano ispadanje kose.

Magnezij možemo pronaći u smokvama, limunu, kukuruzu, bademima, jabukama, sjemenkama, mesu, grahu i pšeničnim klicama.