Vitamini B nas mogu zaštititi od zagađenja zraka

ŠERUJ / ?

Vitamini grupe B nude zaštitu protiv negativnih utjecaja zagađenja zraka, pokazala je nova studija.
Istraživači iz SAD-a otkrili su da visoke doze ovih suplemenata mogu popraviti štetu koju naprave sitne čestice zagađenja. Ipak ističu potrebu da se nastavi naučno istraživati ovo područje i to u gradovima sa veoma zagađenim zrakom kao što su Peking ili Mexico City.

Utjecaj zagađenja zraka na zdravlje postao je razlog sve veće zabrinutosti ljudi širom svijeta, ali stvarni mehanizam kako tačno prljavi zrak čini ljude bolesnima još uvijek nije sasvim jasan. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), više od 90 posto svjetske populacije živi u područjima u kojima kvalitet zraka prelazi granice sigurnog, podsjeća BBC.

Jedan od zagađivača koji se smatra najopasnijim su vrlo sitne čestice PM2,5 čiji je prečnik manji od 2,5 mikrometra. Ove kompleksne čestice dolaze iz auspuha automobila, iz peći na drva, ali i kao nus produkti hemijske reakcije drugih štetnih gasova. Velike kao 30. dio čovječje dlake, ove čestice mogu doći duboko u pluća i donijeti zdravstvene probleme u radu pluća i srca i mladima i starima.

Naučnici su dugo sumnjali da PM2,5 uzrokuju epigenetske promjene u našim ćelijama. Geni u DNK sadrže uputstva za život, ali epigenetske kontrole su uputstva kako se ona koriste. Njihov odnos je kao odnos mp3 snimka i kontrole jačine zvuka.

Studija pokazuje da prisustvo ekoloških faktora, kao što je zagađenje zraka, mijenja gene u imunom sistemu i inhibira našu odbranu. Studijama sa bisfenolom A provedenim među životinjama već je utvrđeno da hranjive tvari na neki način zaustavljaju taj proces, a sada u studijama nad ljudima međunarodni tim naučnika želio je vidjeti da li se izloženost koncentracijama PM2,5 može ublažiti svakodnevnom konzumacijom vitamina B kao dodatka ishrani koji uključuje folnu kiselinu, vitamin B6 i B12.

Deset volontera testirano je nakon početne izloženosti čistom zraku, a davan im je placebo za mjerenje osnovne reakcije. Isti volonteri su dan kasnije testirani velikim dozama vitamina B dok su bili izloženi zraku veoma zagađenom česticama PM2,5.

Otkriveno je da je nakon četiri sedmice uzimanja B vitamina ograničen efekat negativnog djelovanja čestica PM2,5 od 28 do čak 76 posto. Slično smanjenje negativnog utjecaja zabilježeno je i na mitohondrijsku DNK, dijelove ćelije koji stvaraju energiju.