Šest ambasadora pisalo čelnicima FBiH zbog neusvajanja Zakona o energetskoj efikasnosti

ŠERUJ / ?

Ambasadori Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Delegacija Evropske unije u BiH, Savezne Republike Njemačke i Švedske i rezidencijalni predstavnik Razvojnog programa Ujedinjenih nacija uputili su zajedničko pismo vlastima u FBiH u povodu neusvajanja Zakona o energetskoj efikasnosti.

Pismo je dostavljeno Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, premijeru FBiH Fadilu Novaliću i nadležnim ministarstvima.

Kako se navodi, Zakon o energetskoj efikasnosti u FBiH je u postupku usvajanja od 2013. godine što je pruzročilo brojne probleme u implementaciji aktivnosti na polju energetske efikasnosti u Federaciji. Zbog kašnjenja u usvajanju zakona, građani su ostali uskraćeni da potpuno iskoriste prednosti sistematske implementacije mjera energetske efikasnosti u svakodnevnom životu. Pored toga, BiH nije ispunila svoje obaveze prema Ugovoru o osnivanju Energetske zajednice što je važan element u procesu pristupanja EU.

“Što je najvažnije, BiH nije u mogućnosti da iskoristi prednosti mjera energetske efikasnosti koje bi u velikoj mjeri doprinijele održivom razvoju privrede i životnom standardu njenih građana”, stoji u saopćenju ambasada.

Dodaju da sektor energetske efikasnosti ima značajan neiskorišteni potencijal koji bi obezbijedio ekonomske i ekološke koristi, kao što su investicije, nova radna mjesta, smanjenje štetnih emisija, uštede energije i uštede novca.

“Analize nacrta Nacionalnog akcionog plana energetske efikasnosti pokazuju da je investicioni potencijal čak 5 milijardi KM u Bosni i Hercegovini. Vrlo mali broj privrednih sektora u BiH imaju tako jasan potencijal za obostranu korist i privatnog i javnog sektora kao što postoji u sektoru energetske efikasnosti”, navode iz ambasada.
(klix.ba)