Punomasno mlijeko je, ipak, zdravo?!

ŠERUJ / ?

Nova naučna saznanja pokazuju da konzumiranje mliječnih masti ne utiče na povećanje nivoa “lošeg” holesterola.

 

Tvrdnje da je mlijeko koje sadrži manje masnoća bolje od punomasnog, pale su u vodu. Prema najnovijim naučnim saznanjima izbjegavanje masnoća u mlijeku nije značajno popravilo stanje zdravlja stanovništva. Čak je dokazano da su oni koji su ostali dosljedni prirodnom, neodmašćenom mlijeku imali manji rizik od nastanka srčanih oboljenja.

– Naučili smo tokom posljednje decenije da određene vrste hrane koje su bogate mastima mogu da budu veoma korisnerekla je docent dr Marša Oto, epidemiolog Univerziteta u Teksasu, vodeći autor velikih studija.

Naučnici sada pokušavaju da dokažu da li potrošnja tzv. zasićenih masti koje se nalaze u mesu i mliječnim proizvodima, zaista doprinosi nastanku bolesti srca?

Pročitajte i… 4 najbolje namirnice za ravan stomak

Pretpostavka da će izbjegavanje zasićenih masti, samo po sebi, dovesti do toga da ljudi postanu zdraviji, zapravo nikada nije u potpunosti dokazana, a poslije višedecenijskih istraživanja, stručnjaci su zaključili sljedeće: izbacivanjem zasićenih masti iz ishrane, i zamjenjivanjem ugljenim hidratima, kao što se često radi, vjerovatno se neće smanjiti rizik za nastanak srčanih bolesti. Ali, zamjenjivanje zasićenih masti nezasićenim, koje se nalaze u ribi, orasima, biljnim uljima, možda će dati željeni ishod.

Upravo to su i najnovije preporuke smernica o ishrani.

– Ako ćemo dati preporuke javnosti o tome šta da jedu, treba da budemo veoma sigurni da su ispravne i da se time neće izazvati šteta – naglasio je dr Darijus Mozafarijan, kardiolog, epidemiolog i dekan Fridmanove škole ishrane na Tafts univerzitetu. – Još nema čvrstih dokaza da smanjenje zasićenih masti treba da bude prioritet.

Zašto je još dobro mlijeko pročitajte na sledećim stranama…

 

Izvor: lepotaizdravlje.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *