Pogledajte kako GOLUB otkriva da li imate RAK i daje DIJAGNOZU! (VIDEO)

ŠERUJ / ?

Zaboravite na preskupe stručne lekare! Uz odgovarajući trening, golubovi mogu da prepoznaju tumore i na taj način dijagnostikuju opaku bolest. Ne verujete? Pogledajte video

Verovali ili ne, golubovi su u stanju da razlikuju da li neka osoba ima rak ili je zdrava. Naučnici su golubove naučili da razlikuju mikroskopske snimke kancerogenog od zdravog tkiva dojke, tako što su ih nagrađivali za svaki tačan odgovor.

Ove ptice bile su u stanju da na delu pokažu ono što su naučileuočavajući tumore na mikroskopskim snimcima. Podjednako dobro su reagovali i kada su morali da klasifikuju mamografske snimke koje je još teže protumačiti.

– Golubovi mogu da razlikuju identitete i emotivne izraze na ljudskim licima, različita pakovanja lekova, čak i slike Monea u odnosu na Pikasove. Njihova vizuelna memorija pojednako je impresivna, jer mogu dokazano da zapamte više od 1.800 slika – rekao je koautor studije profesor Edvard Vaserman sa univerziteta u Ajovi.

Ovi golubovi naučili su da razlikuju tumore na snimcima različitog nivoa uvećanja i rezolucije, kao i na onima bez boje, a posle dvonedeljnog treninga, postigli su tačnost od 85 odsto.

S obzirom da su ptice uspešno razlikovale kancerogena tkiva na snimcima koje ranije nisu videli, naučnici su isključili učenje napamet kao objašnjenje tog fenomena.

Golubovi su neverovatno vešti u razlikovanju benignih i malignih uzoraka tkiva dojke – rekao je glavni autor studije, profesor Ričard Levenson, dodajući da su naučnici isprobali i grupnu metodu, odnosno dobijanje odgovora od grupe od četiri goluba, i došli do impresivne tačnosti u postavljanju dijagnoze od 90 odsto.

Izvor:telegraf.rs

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *