Novi nameti: Neugodno iznenađenje za sve oni koji prvi put registruju auto

ŠERUJ / ?

Tragom novih odredbi Agencije za nadzor osiguranja FBiH o obračunavanju obaveznog osiguranja auto odgovornosti, istražili smo koje su posljedice novih mjera za sve one koji po prvi put registruju automobil.

Kao što je već ranije navedeno, agencija je uvela novi obračun premije osiguranja koji podrazumijeva diferenciranje osiguranika koji predstavljaju rizične skupine od osiguranika koji to nisu.

Međutim ono o čemu nisu obavijestili javnost jeste to da za razliku od ranijih uredbi, sada svi oni koji po prvi put registruju automobil plaćaju puni iznos premije. Ranije je ova grupa plaćala 50 posto iznosa premije, a jedino oni koji su skrivili saobraćajne nesreće bi imali uvećan iznos premije.

Iz jedne osiguravajuće kuće su za Faktor.ba potvrdili da je od 4. maja počela primjena novih pravila. Naveli su da sve osobe koje u zadnje tri godine nisu imale prijavljen automobil na svoje ime ili ga po prvi put registruju, sada moraju plaćati puni iznos premije osiguranja.

Vršenje diskriminacije

U praksi ovo znači da ako je osoba imala auto registrovano na svoje ime prije 5 godina, ali ga je iz određenog razloga tada morala prodati i nakon toga nije na svoje ime registrovala novi automobil, opet mora plaćati puni iznos premije ukoliko sada odluči kupiti i registrovati novi automobil.

Na ovaj način se vrši diskriminacija osoba koje po prvi put registruju automobil odnosno koje nakon pauze od 3 godine odluče da opet kupe i registruju novog ljubimca na četiri točka i stavlja ih se u istu ravan sa rizičnom skupinom vozača koji su uzrokovali saobraćajne nesreće.

U osiguravajućoj kući su nam potvrdili da se klijenti žale jer moraju plaćati veći iznos novca, ali da je pravila donijela viša instanca te da se oni moraju povinovati toj odluci.

Izbjegavanje plaćanja

Jedan od vozača koji je planirao da po prvi put registruje svoje auto nam je kazao da će ipak registraciju uraditi na bratovo ime.

Ovim se otvara mogućnost da se na jednu osobu koja ima čist saobraćajni “dosije“ i već je na svoje ime imala registrovane automobile prije 4. maja, registruje veliki broj automobila da bi se izbjeglo plaćanje punog iznosa premije osiguranja pri registraciji. Ali je pitanje koliko će ovo biti praktično stvarnim vlasnicima automobila posebno pri prelascima međunarodne granice.

Iz Agencije za nadzor osiguranja FBiH su nam kazali da su upoznati sa ovom tematikom ali da imaju “101 medijski upit na čekanju“ i da nisu sigurni kada mogu odgovoriti na naša pitanja.