Le Pen izgubila u svim pokrajinama

ŠERUJ / ?

Nakon povijesnog uspjeha u prvom krugu regionalnih izbora, radikalna desničarska Nacionalna fronta koju vodi Marine Le Pen u drugom krugu doživjela je poraz

Iako je u prvom krugu izbora Nacionalna fronta Marine Le Pen osvojila rekordan broj glasova u nedjelju nije osvojila niti jednu jedinu regiju. Radikalna desničarska Nacionalna fronta u prvom krugu izbora ostvarila je veliki uspjeh, no drugi je krug bio vrlo neizvjestan. Na ove izbore, posljednje prije predsjedničkih 2017. godine, koji se održavaju mjesec dana nakon napada u Parizu i još uvijek pod izvanrednim stanjem, pozvano je bilo 45,3 milijuna birača. Stranka Marine Le Pen je u prvom krugu  osvojila više od 40 posto glasova na sjeveru Francuske, a sličan je rezultat osvojila i na  jugoistoku, gdje je Nacionalnu frontu predvodila Marion Marechal-Le Pen, Marinina nećakinja. Iako su neki očekivali sličan uspjeh i u nedjelju, on je izostao.

Marine Le Pen je najmlađe dijete Jean- Marie Le Pena, poznatog francuskog političara predstavnika stare francuske ekstremne desnice, ksenofoba, antisemita i rasista koji je stranku Nacionalni front, koju od 2011. vodi njegova kći Marine, osnovao prije više od 40 godina. Marine Le Pen (47) ove godine u travnju isključila je svog oca iz stranke što je bio veliki politički skandal u Francuskoj. Naime, kap koja je prelila čašu bio je intervju koji je Jean Marie dao jednom desnoradikalnom listu. Tamo je ponovio stare provokacije kako su plinske komore bile samo mali detalj povijesti, a da je nacistički kolaboracionist maršal Pétain u biti bio domoljub. Marine Le Pen se  predstavlja kao braniteljica francuskog identiteta i obećava biračima Francusku bez globalizacije, a s protekcionističkom privredom, Francusku punu nostalgičnih vrijednosti i ljubavi prema domovini. Državu bez migranata, bez eura i bez EU. Ruskog predsjednika smatra velikim rodoljubom i borca protiv dekadencije Zapada.

(24sata.hr)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *