Historija popularnog OS-a: Microsoft Windows slavi 30. rođendan

ŠERUJ / ?

Microsoftov operativni sistem Windows slavi svoj 30. rođendan. Ovaj OS je unio revoluciju u svijet kompjutera. Osnivač kompanije Microsoft Bill Gates je sa svojim saradnicima 20. novembra 1985. godine predstavio prvi OS Windows, a od tada je u periodu od 30 godina bilo i uspona i padova.

Windows 1

Windows 1 sada izgleda čudno, ali je u svoje vrijeme bio prava bomba. Ovaj OS se smatra temeljem današnjeg kućnog korištenja kompjutera. Radio je preko MS-DOS-a. Prvi Windows je imao igru Reversi, a isporučen je u 500.000 kopija do 1987. godine.

Windows1.0

Windows 2

Windows 2 je nasljednik Windowsa 1, a donio je nove opcije i veliki redizajn, ključne nadogradnje i poboljšanja. Tada su se prvi put pojavili Microsoft Word i Excel, koji su promijenili rad u uredima zauvijek. Novost je bio i Control Panel, koji “živi” i danas. Programski prozori su se po prvi put mogli preklapati. Opcije minimise i maximise su također bile novost.

Windows20

Windows 3

Samo nekoliko desetljeća nakon što se pojavio TV, godine 1990 je stigao Windows koji je podržavao 256 boja i bio je dosta moderniji. Ovo je prvi OS koji je zahtijevao da kompjuteri imaju hard disk. Kupci kompjutera vodećih proizvođača su dobijali već instaliran Windows. Ovaj OS je postao rival Appleovom Macintoshu. Vremenom su se pojavile igre Solitaire i Minesweeper.

windows3

Windows 95

Sa Windowsom 95 stvari su postale ozbiljne. U augustu 1995. godine se svijet kompjutera ponovo promijenio, novi OS je imao napredni grafički interfejs, a pojavilo se i dugme “Start”. Internet je u to vrijeme postajao sve popularniji, a Microsoft je predstavio browser Internet Explorer.

windows_95

Windows 98

Windows 98 je imao mnogo više internet mogućnosti, a pojavio se u junu 1998. godine. Uključivao je Internet Explorer X4, a prvi put se pojavio Outlook Express. Podrška različitog hardvera i dodataka je postala veća.

Windows98

Windows ME / Windows 2000

Windows Millenium Edition je bio namijenjen širokim masama, dok je Windows 2000 bio fokusiran na uredske poslove. ME je ujedno i posljednji OS koji je baziran na MS-DOS-u, ali je imao dosta bugova. Donio je opciju Autocomplete u Windows Explorer, a debitovao je i Windows Movie Maker.

windowsme.0

Windows XP

Za ovaj OS nas vežu mnoge lijepe uspomene. On je bez sumnje najbolji i najpotpuniji operativni sistem. Pojavio se u oktobru 2001. godine. Omogućio je korisnicima da presnimavaju CD-ove, a podržavao je i LCD ekrane. Imao je nekoliko sigurnosnih probleme koji su zadavali glavobolje korisnicima, a uveseljavali hakere. Nasljednika je dobio nakon šest godina, a podrška je ukinuta nakon 13 godina.

Windows_XP_SP3

Windows Vista

Vista je donijela najlošije doba u historiji Windowsa. Ovaj OS je bio spor, nesiguran i za mnoge komplikovan. Uvedeni su novi providni elementi i još neke inovacije, ali to nije bilo dovoljno da osvoji srca korisnika.

windows vista

Windows 7

Windows 7 je nakon razočaravajuće Viste donio stabilnost. Imao je dobar dizajn i bio je jednostavan za korištenje, pravi nasljednik Windowsa XP. Stekao je toliku popularnost da su mnogi preskočili Vistu sa XP-a i nisu zažalili zbog toga. Podržavao je sve vrste novih uređaja, uključujući i one sa ekranima osjetljivim na dodir.

windows-7-desktop

Windows 8

Windows 8 je donio radikalni dizajn, najveći u historiji ovog operativnog sistema. Dizajniran je da radi jednako dobro na kompjuterima i tabletima, ali nije bio baš jednostavan i pregledan. Nedostajalo mu je i Home dugme. Također, nije doživio veliki uspjeh kod korisnika.

windows 8

Windows 10

Dugme “Home” se vratilo, a kompatibilan je sa brojnim uređajima, od desktopa, proeko tableta i smartphonea, pa do Xbox One konzole. To je trenutno najnoviji Microsoftov OS, koji aktuelni korisnici Windowsa mogu preuzeti besplatno.

windows 10

(klix.ba)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *