Google odlučio smanjiti zaradu od pretplata aplikacija sa 30 na 15 posto

ŠERUJ / ?

Google je odlučio Android napraviti atraktivnijim developerima, tako što će smanjiti postotak koji uzimaju od pretplata na aplikacije, sa 30 na 15 posto, što ih postavlja u istu poziciju kao Appleov operativni sistem. Apple je identičan potez najavio prošle godine, te ga je postepeno uveo.

Google će konačno lansirati “instant appse”, odnosno, aplikacije koje se mogu pokrenuti bez instalacije. Međutim, Instant Apps se neće pokretati kao web stranica, već će se i stvarno koristiti kao da se radi o aplikaciji instaliranoj na mobitelu.

Promjene koje je Google najavio stupaju na snagu 1. januara 2018. godine, no s jednim dodatkom: uzimat će manji udio od zarade samo za pretplate aplikacija korisnicima koji aplikaciju koriste više od 12 mjeseci.

Svi ostali korisnici, dakle oni koji imaju pretplatu manje od 12 mjeseci ili oni koji 12 mjeseci u kontinuitetu ne plaćaju pretplatu, developerima će nositi manju zaradu jer će Google i dalje uzimati 30 posto od iznosa pretplate.

Google je odlučio korisnicima ponuditi testiranje pretplatnih aplikacija, putem testnog perioda od tri dana. Aplikacije će međutim biti limitirane na jedno besplatno testiranje po korisniku, a developeri će biti obaviješteni kada im neki korisnik otkaže pretplatu.

Uz to će i pojednostaviti proces u kojem se pretplata ponovo može nastaviti nakon otkazivanja pretplate.