Google nudi hakerima 1.000 dolara da hakiraju i poprave njihovu aplikaciju Play Store

ŠERUJ / ?

Google je ponudio istraživačima sigurnosnih propusta nagradu od 1.000 američkih dolara ako uspješno hakiraju aplikacije na Play Storeu i poprave ih.

Programi nagrada za hakere popularni su kod velikih kompanija jer ih motiviraju da pronađu ranjivosti softvera i otkriju ih programerima kako bi ih popravili, a ne iskoristili.

Fokus na sigurnost aplikacija stavljen je nakon što je Google pustio u prodaju nove pametne telefone Pixel 2 i Pixel 2 XL. Kompanija je kritikovana zbog loše sigurnosti na Play Storeu.

Nakon istraživanja koje je uradila, kompanija Check Point saopćila je kako je detektovala 50 malwarea u aplikacijama koje su skinute 4,2 miliona puta prije nego su izbrisani. Malware ne utječe samo na Play Store, već i na način na koji se operativni sistem Android pokreće. Porede ga s Appleovim iOS sistemom koji je pod strogom kontrolom kreatora Cupertina.

Android ima veće tržište pa se smatra da bi i to mogao biti jedan od uzroka za nezaštićenost.

Google je sada potpisao ugovor o nagradama s velikom platformom za otkrivanje bugova HackerOne. Do sada u ovo radili Tinder, Snapchat i Dropbox. Google je pokrenuo i projekt nagrade za hakere koji otkriju ranjivosti Chromea te se za njegovu popravku nudi 100.000 dolara.