Facebook uveo novu opciju za sprečavanje samoubistava

ŠERUJ / ?

U 2016. godini Facebook je vjerojatno bio mjesto gdje su ljudi mogli iskazati svoju depresiju, nagovjestiti suicidne misli ili uputiti poziv za pomoć. U nadi da će pomoći ovim ljudima, Facebook je uveo opciju za prevenciju samoubistava i napravio je dostupnom širom svijeta.

Opcija je od prošle godine dostupna u Americi, Velikoj Britaniji, Australiji, a od sada i u svim zemljama svijeta. Korisnicima omogućava da prijavi prijatelja čiji statusi djeluju depresivno, što može ukazivati na potencijalno samoubistvo.

Ako se njihov status prijavio, korisnik dobija povjerljivu poruku u kojoj se navodi da neko ko je vidio njegov post misli da trenutno prolazi kroz težak period.

Najpopularnija društvena mreža će prijavljene statuse analizirati u pokušaju da otkrije da li postoji mogućnost da ta osoba zaista izvrši samoubistvo, a ukoliko se sumnje ispostave kao tačne, onda će i adekvatno reagirati.

Nakon toga na ekranu će se pojaviti opcija u kojoj se korisnicima nudi da popričaju s bliskim osobama, pozovu specijalnu telefonsku liniju koja nudi pomoć u takvim situacijama ili da pomoć u potpunosti ignoriraju.

Potencijalni sadržaj samoubistva može se prijaviti klikom na ovaj link, iako Facebook napominje da se prije toga treba obratiti nadležnim organima.

Opcija je razvijena u saradnji s organizacijama za mentalno zdravlje Forefront, Lifeline i Save.org.
(Klix)