Bol u našim leđima je posljedica evolucije

ŠERUJ / ?

Bol u leđima, posebno onaj u krstima, veoma je rasprostranjen u svijetu. To je jedna od najčešćih patologija bez obzira na starosnu dob ili način život

Po učestalosti, bol u leđima je odmah poslije standardnih respiratornih infekcija i procjenjuje se da ga je iskusilo oko 80 odsto stanovništva – lumbago, skolioza, hronični ili akutni bol, sve te neželjene pojave, iako bezopasne, mogu da predstavljaju veliki hendikep.

Kako, međutim, objasniti tu epidemiju? Mnogi smatraju da su bolne leđne blokade uzrokovane stresom i modernim načinom života.

Kanadski naučnici, pak, nude drugačije objašnjenje: oni veruju da se glavni uzrok ove patologije krije u evoluciji.

U izjavi za sajt “IFL Science”, Kimberli Plomp, paleontolog na “Sajmon Frejzer” Univerzitetu u Vankuveru, kaže da je čovjek vrlo brzo, moguće i previše brzo, prešao sa četvoronožnog na dvonožno kretanje.

Pre oko četiri miliona godina, ljudska vrsta se mahom kretala na dve noge, ali je tek pre dva milion godina postala isključivo dvonožna.

Iako se ovaj vremenski razmak može učiniti velikim, on je za evoluciju zapravo prilično kratak. Ova brza promjena u načinu kretanja bi tako mogla da objasni rasprostranjenost bola u leđima.

Privilegiju uspravnog hoda plaćamo dakle bolom koji se javlja zbog pritiska tela na kičmu koja je prvobitno bila prilagođena četvoronožnom kretanju.

Tu teoriju po svemu sudeći potvrđuju naši rođaci majmuni koji se naizmenično kreću na četiri i dve noge, te zato manje pate od bola u leđima.

 

Izvor: novosti.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *