Ovo su pogrešne navike koje ne biste trebali činiti nakon jela

ŠERUJ / ?

Poznato je da je zdrava ishrana ključ zdravog života, ali samo onda kada je prate ispravne navike, a ljudi su sve češće skloni onim nezdravim kojima narušavaju svoje zdravlje iako konzumiraju zdravu hranu.
Zbog toga su stručnjaci naveli nekoliko pogrešnih navika koje osobe čine odmah nakon jela i koje mogu prouzrokovati probleme s varenjem i cjelokupnim zdravljem.

Konzumirati voće

Ako je voće dio obroka, tada će vam njegovi ugljikohidrati, vlakna, vitamini i enzimi dobro doći, ali ukoliko ga poželite jesti na “pun” želudac, situacija neće biti toliko pozitivna. Voće je uvijek dobrodošlo na meniju, ali onda kada ste gladni, a ne siti, jer će organizam tada puno teže variti voće i njegove šećere.

Piti čaj

Čaj, odnosno tanini iz njega, ometaju apsorpciju željeza u organizmu čime sprečavaju njegovu maksimalnu iskoristivost te mogu utjecati na pad nivoa tog važnog minerala. Uprkos zdravoj prehrani, ova loša navika može vas koštati lagane anemije čiji su simptomi umor, slabost, vrtoglavice, lošija cirkulacija.
Piti sokove, pogotovo gazirane

Iako mnogi misle da će im malo mjehurića rasteretiti želudac nakon obilnog jela, činjenica je da će vam tečnost razblažiti želučane sokove i samim time usporiti probavu. Stručnjaci zapravo kažu da je nakon jela najbolje pričekati s konzumiranjem bilo kakve tečnosti.

Zapaliti cigaretu

Pušenje cigareta se nikako ne može svrstati u zdravu naviku, a pogotovo ne onaj gušt kada pušači zapale odmah nakon jela. Taj osjećaj olakšanja zapravo čini veliku štetu cijelom organizmu, a posebno probavi, jer cigareta oduzima važnu količinu kisika koji je tijelu potreban da bi se pravilno varila hrana, a tijelo tada upija mnogo više kancerogenih tvari iz dima cigarete.

Istuširati se

Ako vam se žuri pa nakon obroka planirate brzi tuš prije izlaska, razmislite malo o tome. Naime, dok se tuširamo u toploj vodi temperatura tijela će se povećavati i naš organizam će dobijati signale da malo više krvi šalje prema koži, a ne prema želucu kojem je kvalitetan dotok krvi potreban za bolju probavu.

Otići spavati

Ukoliko još ne znate zašto nije dobro umiriti svoj organizam nakon jela, sjetite se samo da određenoj hrani ipak treba malo više aktivnosti i vremena da se razgradi, a spavanjem ćete samo još više usporiti taj proces. I vrlo je moguće da ćete se probuditi sa kiselinom u želucu.