Zimsko trčanje: Jakna se nosi tek na minus deset stepeni

ŠERUJ / ?

Dobra priprema: Rukavice i kapa su obavezne, a za sigurnije trčanje noću preporučuje se nositi bljeskalicu. Ne valja pretjerivati s odjećom, već nositi lagano. Dok trčite zimi, čarape trebaju prekrivati Ahilovu tetivu. Ako vam je prije početka trčanja umjereno hladno, to je znak da ste dobro obučeni.

– Preporučljivo je slojevito i ne pretoplo odijevanje. To podrazumijeva majicu kratkih rukava, pa majicu dugih rukava. Šuškavac ili jaknu, dvoslojne rukavice i termo helanke obucite kad su temperature oko -10°C.

Neophodno je izbjegavati i pamučnu odjeću jer će vas znoj hladiti, sintetička vlakna su bolji izbor, piše 24 sata.hr.

Po završetku trčanja odmah se presvucite, čak i donje rublje.

– Trenirate li po mraku, trčite po trotoaru osvijetljenih ulica ili odaberite neki poznati teren, primjerice manji krug po parku, manje prometne ulice ili nogometno igralište jer je zbog slabije vidljivosti moguće uganuti zglob.

Iako hladan zrak u početku izaziva osjećaj stezanja u dišnim putovima zbog stezanja krvnih žila, nakon što se zagrijete osjećaj nestaje, a u pluća stiže zrak zagrijan na našu tjelesnu temperaturu. Zato nema straha da ćete se razboljeti.

– Eventualno curenje iz nosa posljedica je samo viška sluzi koju stvaraju stanice u nosu kako bi ovlažile suhi, hladni zrak koji udišemo – kaže dr. Pavao Vlahek.

Zimi se ne smijemo prestati stalno hidrirati jer se kroz izdisaje i zbog većeg zagrijavanja tijela gubi više tekućine.

Bez naglih sprintova

Prije trčanja ugrijte se s nekoliko serija čučnjeva ili sklekova. Zbog niskih temperatura mišići su zimi krući i podložniji povredama.

Na ledu usitnite korake

Bez pada – najsigurnije je trčati po neugaženom snijegu. Treba biti pažljiv na ugaženom snijegu, asfaltu ili makadamu s ledenim pokrovom.

Obuća čuva stopalo

Dobro je imati tene s nepromočivom membranom koje štite stopalo od vlage, a samim time i od povreda.

Izvor: Avaz.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *