Donald Trump dao prvu naredbu za Balkan

ŠERUJ / ?

Njemački politolog – “On će to proglasiti europskim pitanjem, a s obzirom na to da Europljani sami u tome nisu jedinstveni.
Primjerice Kosovo nije priznato od strane svih članica EU-a – to će, prema mom mišljenju, vrlo jasno ići u pravcu da će Rusija faktički tamo ubuduće igrati vrlo jaku ulogu ili imati utjecaj”
Novi američki predsjednik Donald Trump neće imati interesa za Zapadni Balkan.

Smatra politolog Siebo Janssen.




Moguće je potpuno američko povlačenje sa Zapadnog Balkana, kao i ukidanje sankcija Miloradu Dodiku.

DW: Odlazeća američka administracija je u utorak navečer (17.1.) uvela sankcije predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku. U obrazloženju se navodi da je Dodik blokirao Dejtonski mirovni sporazum, a posebice je kritiziran referendum o Danu Republike Srpske održan unatoč zabrani Ustavnog suda. Referendum je bio u rujnu, a Dodik već godinama slovi za kočničara Dejtonskog sporazuma. Zašto su sankcije uvedene baš sada?
Janssen: To je dobro pitanje. Sigurno se čekalo kako bi se vidjelo kako će se situacija razvijati. Željelo se Dodiku dati šansu da se možda malo povuče, ali on to nije učinio, naprotiv on je posljednjih tjedana situaciju stalno zaoštravao i potpuno otvoreno govorio o prestanku postojanja BiH kao zajedničke države. Uveo je u igru neovisnost Republike Srpske i onda je odluka američke administracije bila: Sada moramo pokazati zube inače same sebe pravimo smiješnim. I to je točno. O Dejtonskom sporazumu se može mnogo toga reći, on je osobito nesretan s obzirom na Ustav koji je s njim povezan, ali unatoč tome to je važeći Sporazum i važeći Ustav, a taj referendum je to proglasio nevažećim i gospodin Dodik je to jednostavno pogazio. I tu je morala uslijediti reakcija.

Je li moguće da administracija Donalda Trumpa ukine te sankcije?
To je vrlo važno pitanje i o tome se u ovom trenutku ne bih želio izjasniti. Mogu zamisliti, s obzirom na to da Rusija osuđuje te sankcije, da Trump zaista, ako želi nagodbu s Putinom, onda u najmanju ruku neće slijediti te sankcije. Postoji naime više načina, ne moraju one biti ukinute, jednostavno ih se ne mora provesti. To je također mogućnost gdje se kaže: Ok, mi ih nećemo službeno ukinuti, ali ih se jednostavno nećemo pridržavati. Ne znam u kojem će to smjeru ići, ali mogu zamisliti da je moguće da Trump to poduzme kao jedan od koraka na Balkanu. No on bi također mogao u ovom trenutku biti suzdržan po tom pitanju i takoreći prvo opipati kakva je situacija – naravno ne on sam, već njegovi vanjskopolitički savjetnici i njegova administracija. Dakle moramo pričekati da vidimo kako će on reagirati, ali mogu zamisliti u svakom slučaju da će on te sankcije ukinuti, odnosno da ih neće provesti.
Očekujete li od zemalja EU-a da se priključe ovim sankcijama?
Vjerujem da će se zemlje EU-a priključiti, pri čemu bi to u nekim slučajevima moglo biti vrlo teško. Primjerice Savezna Republika Njemačka je u Srbiji i BiH prisutna s vrlo velikom razvojnom pomoći i ako bi se takoreći jedan dio BiH sankcionirao ili vođa jednog dijela BiH, to bi onda sigurno dovelo u pitanje suradnju na polju razvojne pomoći. A ako gledamo tako mislim da će doći do sankcija iz EU-a, ali u kojoj mjeri to moramo vidjeti.

(vecernji.hr)