Mladići iz Zenice su samo imali nezgodu, a mi smo ih ubili

ŠERUJ / ?

Mladići Amar Kozlić, Harun Delim i Almen Begović, svi iz Zenice, u subotu navečer posjetili su diskoteku Label u Vitezu nakon čega im se izgubio svaki trag.

U ponedjeljak je, pak, u rijeci Lašvi pronađen automobil kojim su se vozili.

U autu su bila dva tijela, za trećim se još uvijek traga.

Hrvatska republikanska strana je izdala propćenje za javnost povodom tragične smrti trojice mladića iz Zenice koji su živote izgubili u prometnoj nesreći vraćajući se kući nakon izlaska u jednoj diskoteci u Vitezu. Naime, mladići Amar Kozlić, Harun Delim i Almen Begović, svi iz Zenice, u subotu navečer posjetili su diskoteku Label u Vitezu nakon čega im se izgubio svaki trag. U ponedjeljak je, pak, u rijeci Lašvi pronađen automobil kojim su se vozili. U autu su bila dva tijela, za trećim se još uvijek traga.

“Na istom mjestu gdje je za Božić 2015. poginulo četvero studenata na putu Mostar – Sarajevo, tri godine ranije poginuli su baka, majka i dijete. Struka je i prigodom prve i druge nezgode rekla kako bi vjerojatno svi bili danas živi da su na dionici postavljeni propisno i po Zakonima odgovarajući odbojnici. Tada smo i mi javno pisali i slali (uzalud) dopise resornim institucijama, napominjući kako se godišnje samo od registracija vozila prikupi i do 60 milijuna KM za održavanje i sigurnost (koje u najvećem dijelu odu u nitko ne zna koje svrhe). Ni dandanas ta dionica nije valjano osigurana“, priopćeno je HRS-a.

U Tomislavgradu, podsjećaju, žitelji pojedinih zaselaka tražili su u više navrata postavljanje ležećih policajaca na nekoliko prometnica gdje nesavjesni vozači voze brzo. U općini su dobili odgovor kako će se dionica tretirati „radarima“ kako bi općina mogla zaraditi na nesavjesnim vozačima. U samo pet dana teško ozlijeđeno dvoje djece (od kojih je jedno dijete preminulo).

“Ni u ovim slučajevima vjerojatno ne bi došlo do teških posljedica da su prometnice bile valjano osigurane i održavane. Treba li napomenuti kako smo i tu uzalud slali dopise i uzalud ljudima prezentirali programe prevencije prometnih nezgoda i plan sigurnosti u prometu urađen (kopiran) od najeminentnijih stručnjaka iz Republike Hrvatske i BiH“, navodi se u priopćenju.

Danas čitamo, nastavlja HRS, kako su trojica mladića vraćajući se iz diskoteke poginula zbog slijetanja u rijeku Lašvu.

“Naše kolege iz Središnje Bosne su nam javili da i ta dionica nije valjano osigurana odgovarajućim odbojnicima u skladu sa Pravilnikom o prometnim znakovima i signalizaciji, Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, kao i Zakonu o cestama. Ne znaju se još nikakvi detalji nezgode, ali rečeno nam je kako se i za tu dionicu više puta tražilo valjano osiguravanje prometnice, opet uzalud. Ponovit ćemo po milijarditi put: prevencija prometnih nezgoda i rad na poboljšanju sigurnosnih uvjeta na prometnicama se ne radi postavljajući na stotine stacioniranih radara, nego ulažući u kvalitetu prometnica, odgovarajuće odbojnike i onemogućavajući mladim i neiskusnim vozačima (do 5 godina posjedovanja vozačke dozvole) vožnju vozila automobila sa jačim motorima (kod kojih je odnos snage motora i mase veći od 76 konjskih snaga, ili 56 kilovata, po toni). Stavljanje na desetine stacioniranih radara nije nikakav plan rada na sigurnosti u prometu“, stoji u priopćenju HRS.

“Ovim putem izražavamo najiskreniju sućut obiteljima poginulih mladića. Teret krivnje i odgovornosti za smrt njihove djece i braće nikako ne smije biti na njima, nego isključivo na svima nama. Mladići su samo imali nezgodu, mi smo ih ubili, što šutnjom, što neradom, što zabijanjem glave u pijesak, dok na stotine milijuna KM koje dajemo za sigurnost na cestama odoše u nečije džepove. Kad ćemo se više jednom dozvati pameti… Pokoj vječni daruj im Gospodine“, priopćeno je iz HRS-a.




(Dnevnik.ba)