(REGIJA) Tolušić: Pelješki most je završena priča, novac nije upitan

ŠERUJ / ?

Hrvatski ministar regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić rekao je u petak u Dubrovniku da novac za Pelješki most nije upitan i kako bi do kraja godine mogao biti izabran izvođač radova na tom projektu.

Na konferenciji za novinare nakon radnog sastanaka s povjerenicom Europske komisije za regionalnu politiku Corine Cretu i županom dubrovačko-neretvanskim Nikolom Dobroslavićem, Tolušić je istaknuo kako je “Pelješki most završena priča”, prenosi Hina.

“Pelješki most je potpuno završena priča, a pitanje je dana kada će krenuti prema Evropskoj komisiji. Studije su gotove ili su pri kraju, ali to više nije pitanje godine nego mjeseca. Ove godine bi mogli imati i natječaj i izvođača radova, ako ne bude nekakvih žalbi”, rekao je Tolušić.

“U specifičnoj ste situaciji što se tiče povezanosti”, rekla je Cretu. “Vi ste jedina zemlja koja mora proći kroz drugu zemlju kako bi došla u vašu zemlju opet. Potičem vladu RH da uđe u političku raspravu s BiH i mislim da taj projekt mora biti visoke kvalitete”, rekla je Cretu te dodala kako će tri mjeseca nakon aplikacije stići ocjena projekta.

“U projektu mora biti dobro objašnjeno zašto je potrebna tolika koncentracija EU sredstava za jedan projekt. To je onda tehnička ocjena”, rekla je Cretu.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Tolušić je ustvrdio kako je još uvijek u tijeku rasprava o postotku sufinansiranja za Pelješki most.

“Što se tiče postotka sufinansiranja iz EU-a, to još moramo ispregovarati unutar kuće. Postoji više solucija od maksimalnih 85 posto što troši cijelu alokaciju vezanu za promet, a ako idemo na nešto niže onda imamo više novca za neke druge projekte koji se pripremaju. To će biti odluka vlade i o tome još uvijek raspravljamo”, rekao je Tolušić. Naglasio je kako su s BiH riješeni svi problemi vezani za izgradnju tog projekta.

Cretu je istaknula kako Hrvatska u sljedeće četiri godine ima priliku povući više od 10 milijardi eura iz EU fondova.

“Uvjerila sam ministre i predstavnike Hrvatske da smo ovdje kako bi pomogli i kako bi vam pružili svaku pomoć. Hrvatska ima priliku u sljedeće četiri godine uložiti više od 10 milijardi eura u ekonomiju, infrastrukturu itd. Tu se mogu naći dobri i kvalitetni projekti”, rekla je evropska povjerenica.

(Klix)