ISTRAŽIVANJE AMERIČKIH NAUČNIKA Da ostane trudna prosječna tridesetogodišnjakinja ima svega 20 posto šansi

ŠERUJ / ?

Parovi koji pokušavaju zatrudnjeti znaju kako to uvijek i nije tako jednostavan proces. Vrlo često u pitanju zna biti iznimno dugotrajan i frustrirajući proces budući da se mnoge stvari moraju poklopiti, na osnovu čega možemo zaključiti kako zatrudnjeti i nije uvijek tako lak zadatak.




Uzevši u obzir kako dosta žena većinu svog života provede pokušavajući izbjeći trudnoću i ne ostati u drugom stanju, prilično paradoksalno zvuči činjenica da prosječna, zdrava tridesetogodišnja žena ima svega 20 posto šanse da zatrudni u željenom ciklusu, sudeći prema podacima organizacije American Society of Reproductive Medicine.

Ovaj je podatak objavljen u publikaciji “Age and fertility: A guide for patients”, koju možete pogledati ovdje.

Žena je najplodnija u svojim dvadesetim godinama, a njena se plodnost smanjuje u tridesetim godinama, posebno iza 35. godine.

Svaki mjesec koji pokušava da ostane trudna, zdrava žena u tridesetim godinama ima 20 posto šanse da ostane trudna.

To znači da će od 100 zdravih, plodnih žena koje pokušavaju ostati trudne u jednom ciklusu uspješnih biti samo njih 20, tj. jedna petina. Ostalih osamdeset žena će morati čekati naredni ciklus kako bi pokušale ostati trudne.

Do 40. godine, šanse za ostajanje u drugom stanju se smanjuju za 5 posto po ciklusu, tako da će od 100 žena u četrdesetima sa začećem uspjeha imati svega njih pet.

Žene ne ostaju plodne sve do menopauze. Prosječna menopauza dolazi u 51. godini, no većina žena nije u stanju zatrudnjeti sredinom svojih četrdesetih godina.

Ovi se statistički podaci odnose na prirodno začeće, ali i na umjetnu oplodnju.

(klix)