7 podija za Norvešku ovoga vikenda

ŠERUJ / ?

Ovoga vikenda vozilo se ukupno 6 utrka Svjetskog skijaškog kupa. Skijašice su vozile u Val d'Isereu, dok su skijaši najbržeg tražili u Val Gardeni.

Petak i žensku superkombinaciju je na najbolji mogući način otvorila Švicarka Lara Gut, koja je za samo jednu stotinku sekunde pobijedila ispred Amerikanke Lindsey Vonn. Iako je Vonn nakon spusta držala 38 stotinki prednosti ispred Švicarke, u konačnici joj je to bilo dovoljno tek za drugo mjesto. Na trećem mjestu u kombinaciji završila je Austrijanka Michaela Kirchgasser sa 91 stotinkom zaostatka.

Gut je svoju odličnu formu potvrdila i dan kasnije u utrci spusta, gdje je također uzela pobjedu ispred sunarodnjakinje Fabienne Suter i Larise Yurkiw. Skijašice su nakon utrka u Val d'Isereu nastavile put prema Courchevelu, gdje su jučer vozile kraljevsku disciplinu – veleslalom. U pravim proljetnim uvjetima i po mekanom snijegu (za razliku od Val d'Iserea, nap.a.) najbolje se snašla Austrijanka Eva-Maria Brem, iza koje je po prvi puta na postolju u veleslalomu svjetskog kupa završila Norvežanka Nina Loeseth. Na treće se mjesto plasirala ponovno odlična Lara Gut koja je odradila vrlo plodonosan vikend.

Skijaši su vikend započeli utrkom super G-ja u petak u Val Gardeni. Pobjedu je ponovno uzeo Aksel Lund Svindal, koji je za 34, odnosno za 44 stotinke sekunde iza sebe ostavio sunarodnjake Kjetila Jansruda i Aleksandera Aamodta, podarivši svim norveškim navijačima pravo slavlje toga dana. Utrku super G-ja hrvatski predstavnici su završili na 39. (Natko Zrnčić Dim), odnosno 58. mjestu (Max Ullrich) sa zaostacima +2.44 i +5.08.

Za hrvatske skijaše tradicionalno nesklona staza Saslong i u subotnjoj utrci spusta je pokazala isto lice. Natko je ponovo završio na 39. mjestu, dok je Max bio 52. Zaostaci su bili slični kao i u petak. Pobjedu u spustu odnio je ponovo nedostižni Aksel Lund Svindal, koji je postao prvi skijaš koji je u dva dana uspio spojiti pobjede i u super G-ju i u spustu. Iza Svindala na podij su se još popeli Francuz Guillermo Fayed te Kjetil Jansrud sa zaostacima +0.43 i +0.46.

Naše oči tijekom čitavog vikenda bile su ipak usmjerene prema Alta Badiji i slavnoj Gran Risi, gdje je Filip Zubčić prošle godine u veleslalomu ostvario rezultat karijere. Svi smo se pitali može li Zubo ponoviti odličan rezultat. No Filipa je velika pogreška, očito uzrokovana dekoncentracijom na stazi stajala izlijetanja. Max Ullrich završio je vožnju na 53. mjestu iza pobjednika, ponovno odličnog Marcela Hirschera. Iza Hirschera utrku su završili Henrik Kristoffersen te Victor Muffat-Jeandet.

Norvežani su tako ovoga vikenda uhvatili čak 7 podija u 6 utrka, od čega dvije pobjede. Danas je na rasporedu posljednja utrka u Alta Badiji. Riječ je o paralelnom noćnom veleslalomu, koji je na rasporedu danas u 18 sati. Paralelni veleslalom će, na žalost, proteći bez hrvatskih predstavnika

(skijanje.hr)

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *