Stephen Curry: Nakon što su ga otpisali on je postao najbolji košarkaš svijeta

ŠERUJ / ?

“ATLETICIZAM i eksplozivnost koju posjeduje Stephen Curry ispodprosječni su. Nije dobar kod završavanja blizu obruča. Iako se poboljšao u vođenju lopte, često ima problema protiv obrambenih igrača koji ga brane čvršće. Da bi uspio u NBA ligi mora se razviti kao razigravač, inače tu nema budućnosti. Teško da će moći napraviti neku veću karijeru na sljedećoj razini. Jednostavno nije igrač koji može biti vođa momčadi”, izvješće je jednog nepoznatog skauta o Stephenu Curryju prije NBA drafta 2009., koje danas čita upravo Curry u jednoj od svojih reklama.


Stephen Curry je 2009. ušao u ligu obilježen stigmom mršavog i preniskog klinca koji se previše oslanja na šut i nikada neće postati zvijezda u NBA-u. Ta reputacija je bila razlog zašto su ga Golden State Warriorsi izabrali kao tek sedmog na draftu. Danas, samo šest godina kasnije, Stephen Curry vjerojatno je najbolji košarkaš današnjice.

Zbog Bowieja i Jordana Portland je meta vječne zajebancije, zbog Curryja će to postati Memphis i Minnesota

Kao najveću glupost u povijesti sporta općenito, mnogi će izdvojiti odluku Portlanda da 1984. umjesto Michaela Jordana na draftu izaberu Sama Bowieja. Premda je u međuvremenu igrao dva velika finala (1990. i 1992.), Portland do naslova nije mogao, ostao je onom jednom osvojenom davne 1977., a tko zna gdje bi im bio kraj da su imali bekovski par Drexler – Jordan. Ovako, Jordanovi Bullsi postali su najveća sportska družina svih vremena, a Blazersi omiljena meta vječne zajebancije.

Možda je zasada prerano povlačiti paralele s tim draftom 1984., no sigurni smo da se Memphis Grizzlies i Minnesota Timberwolves  još i danas grizu zbog igrača koje su birali umjesto Curryja. Grizliji su birali Hasheema Thabeeta kao drugi izbor i pogriješili su. Još veću pogrešku napravila je Minnesota, koja je imala pravo na dva izbora točno prije Curryjevog “picka”. Birali su Rickyja Rubija koji je solidan razigravač, ali ni blizu razine Curryja te Jonnyja Flyna, koji danas ni nema klub, a posljednje je igrao u talijanskoj ligi.

Jednostavno najbolji

Svaki košarkaški zaljubljenik zna za najbolji početak sezone jedne momčadi u povijesti najjače košarkaške lige svijeta. Aktualni NBA prvaci krenuli su u sezonu s omjerom 23-0 i srušili 22 godine star rekord Houston Rocketsa za osam pobjeda. Warriorsi izgledaju zastrašujuće i lako je moguće da ovim nestvarnim tempom pobjeđivanju skinu rekord Lakersa iz sezone 1971./72. s čak 33 pobjede zaredom. Također, izgledno je da padne i onaj čuveni rekord Bullsa iz sezone 1995./96. kad su Jordan, Pippen i Kukoč regularni dio sezone zaključili s omjerom 72-10.

Fascinira lepršavost igre i lakoća pobjeđivanja s kojima Golden State uništava sve pred sobom. Gledajući kako Warriorsi igraju i košarkaškom laiku se čini da ti ljudi na parketu jednostavno ne mogu izgubiti utakmicu. Čak i ako se složimo da su najbolji, nevjerojatno je da se u ovakvoj konkurenciji, a NBA je i svojim sustavom konstruirana da u svakom trenutku u ligi postoji niz momčadi koje svaka svaku mogu dobiti jer taj famozni salary cup ”naređuje” konstantnu izjednačenost , Warriorsima se nije dogodio jedan loš dan ili trenutak posebne inspiracije protivnika.
Momčadi koje su toliko nadmoćnije od konkurencije uglavnom postaju dosadne jer svojom dominacijom eliminiraju bilo kakvu uzbudljivost i neizvjesnost, što su ključni elementi sporta.

Košarka Warriorsa je za hedoniste i estetičare

Međutim, ova generacija Golden Statea ruši te stereotipe jer je njihova košarka nešto neviđeno u povijesti kraljice igara. Kroz povijest prošetalo se niz moćnih generacija, od Celtica iz 60-ih, do Lakersa 80-ih i Bullsa 90-ih, no dojma smo da nikad jedna momčad nije igrala tako ubojito, ali u istom trenutku i tako lijepo za oko. Košarka kakvu igraju Curry i društvo košarka je za estetičare, hedoniste, ljude koje žive za užitak. Atipičan basket Warriorsa zanimljiv je i onima kojima košarka i nije najvažnija stvar na svijetu i zbog toga možemo reći da je pojava ove družine iz Oaklanda nešto najbolje što se dogodilo u košarci od odlaska Najvećeg.  Curry i društvo dokazali su svima onima koji i dalje žive u prošlosti da NBA nije liga u kojoj caruju fizika i sila, već talent i atraktivnost

U ovom senzacionalnom početku Warriorsa posebno se ističe Curry koji jednostavno dominira nad konkurencijom. Prosječno ove sezone ubacuje 32.2 poena uz 5 skokova i 6 asistencija. Ubacio je 119 trica ove sezone, a ovakvim tempom do kraja sezone će ih ubaciti preko 400 i srušiti vlastiti rekord kojeg je postavio prošle sezone, od 286 trica. Zabio je najmanje 40 poena sedam puta ove sezone. Ostatak igrača u NBA ligi je imao 14 utakmica od najmanje 40 poena. Po prvi puta u karijeri gađa iz igre iznad 50% (53.2%) te ima najbolji postotak šuta za tricu u karijeri. (47.2%)

Warriorsi i Curry nešto su neviđeno u košarci

Još impresivnije od Curryjevih brojki je način na koji igra. U košarci je zlatno pravilo da momčad ili određeni igrač ne mogu živjeti od šuta. Koliko god je šuter dobar, uvijek će ući u krizu gdje jednostavno neće moći ništa pogoditi izvana. Steph Curry ruši to pravilo. Ne postoji igrač u povijesti NBA lige koji je uzimao teške šuteve poput Curryja, a da ih je pogađao s konstantnošću i lakoćom kojom to radi trenutni MVP lige. Ovo što rade Warriorsi s Curryjem nikad nije viđeno u ovom sportu.

Daleko od toga da Curry ima samo šut, ali to je oružje kojima demoralizira protivničke braniče koji od očaja ne znaju što da učine. Fenomenalno vodi loptu s obje ruke i u svakom trenutku može zabiti koš s bilo kojeg mjesta na protivničkoj polovici. Nijedan igrač u povijesti košarke nije dominirao šutom kao što to radi Stephen Curry. Michael Jordan je demoralizirao svoje braniče, ali igrajući potpuno drugačiju košarku.

Warriorsi nisu momčad koja ima samo Stepha Curryja. Klay Thompson, Draymond Green i Harrison Barnes su zajedno s Curryjem ti koji čine momčad koja pobjeđuje na nezamisliv način do danas, a s klupe ih ove sezone (prvi trener Steve Kerr je na prinudnoj pauzi zbog bolesti) vodi Luke Walton, sin legendarnog Billa i igrač za kojeg je najveći trener svih vremena Phil Jackson (Walton je kao igrač s Lakersima osvojio dva prstena) rekao kako nikad nije vidio igrača koji toliko razumije košarku.

Nitko prije njih nije osvojio naslov run & gun košarkom

Golden State je prva momčad u povijesti koja je osvojila naslov uglavnom zbog šuta za tri poena. Nitko neće reći da je obrana Warriorsa rak rana te momčadi, ali zbog čega bi inzistirali na njoj kad prema naprijed igraju kao nikad nitko prije njih.

Također, protivnike lome petorkom, Curry, Thompson, Iguodala, Barnes, Green. To nije petorka koja započinje utakmice jer na centru uvijek kreće Bogut, ali je postava kojom završavaju utakmice. U takvoj postavi, Green koji je visok 2.01 igra centra i u napadu imaju neviđeni prostor za manevar.

Nakon picka s Curryjem, Green često ostaje sam gdje ima nekoliko opcija. Zabiti otvoreni šut, otići do kraja ili poslati loptu otvorenom Thompsonu ili Barnesu u kutove. U obrani su također vrhunski jer Green fizički može igrati protiv bilo koje petice u ligi, a nedostatak visine nadoknađuje borbenošću. Jedini je igrač u ligi koji to može i daje dimenziju više ekipi Warriorsa. U napadu je s druge strane premobilan za NBA centre. Kada imaju dobru situaciju, potežu i u drugoj sekundi napada ako treba.

Takve momčadi su u prošlosti najčešće bile okarakterizirane kao “divlje” jer nisu pogađali takve šuteve konstantno. Warriorsi su prva “divlja” košarkaška momčad koja konstantno pogađa teške šuteve.

Od Lakersa (Shaq, Bynum, Gasol), Spursa (Duncan), pa čak i Miamija (Chris Bosh), šampionske momčadi su uvijek imale unutarnju opciju na koju bi se mogli izvući u doigravanju u trenutcima kada ih šut ne ide. Warriorsima takvi igrači ne trebaju jer imaju Curryja kojeg šut jako rijetko ne ide, pogotovo ove sezone. Štoviše, rijetko kada idu na spuštanje lopte pod koš Bogutu ili Greenu koji onda igraju leđima.

Sve više momčadi ih pokušava kopirati. Svaka ekipa traži barem jednu četvorku koja može raširiti reket te u povijesti NBA lige nije bilo ovakvog naglaska na važnost šuta za tri poena. Tu veliku ulogu igraju Warriorsi koji su zbog takve košarke neporaženi danas.

Gdje je granica?

Stephen Curry je odigrao najbolje prve 22 utakmice u povijesti NBA lige. Curry će ovakvim tempom ući u besmrtne igrače ove prelijepe igre. Ući će u društvo Jordana, Kareema, Magica, Hakeema. Onih koji su bili nezaustavljivi u svoje vrijeme u NBA-u. Onih koji su demoralizirali svoje braniče koji su svaku utakmicu jednostavno slegli ramenima i kažu: “Ne mogu mu ništa, predobar je”.

Ako nikada niste pogledali Curryja, učinite to. Čak i ako ne volite košarku, Curry je igrač zbog kojeg ćete je početi pratiti. Lepršavost, vještina i dominacija kakva se rijetko viđa kod jednog igrača. Na svakoj njegovoj utakmici ćete ostati u šoku i barem jednom reći: “Ne mogu vjerovati da je to učinio, je li moguće?!” Jednostavno donosi taj vic i element fenomenalnog u svaku utakmicu.

Kao što se nedavno usporedio s njime, Curry je Leo Messi košarke i igrač koji već polagano ulazi u legendu.

Granica za najboljeg na svijetu ne postoji.

 

Izvor: index.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *