NOVA VOJNA TEHNOLOGIJA RUSIJE: Putinovom supersatu ni nuklearka ne može ništa (VIDEO)

ŠERUJ / ?

Ruska vojska dobila je pametni sat “strelac”, nepobjediv uređaj koji može i u vatru i u vodu i još mnogo dosad nezamislivih stvari

“Strelac” se nosi kao i svaki drugi sat, ali ne dajte da vas izgled običnog ručnog sata prevari.Ovo je posljednja riječ vojne tehnike. “Strelac” preko zaštićene digitalne veze održava stalnu vezu s bazom tako što koristi tajne talase koje je nemoguće presresti. Da bi se te veze prekinule ili otkrile, potrebne su snažne elektroničke smetnje – ali one se lako otkrivaju, pa ne dolaze u obzir.”Strelac” će nastaviti normalno da radi i poslije nuklearne eksplozije. To su shvatili kad su ga izložili elektromagnetskom pulsu, sličnom onom kakav nastaje poslije nuklearne eksplozije.

Uređaj ima i funkcije za lociranje, ali može i da pozove u pomoć ako se vojnik nađe u nevolji; sat odmah šalje obavještenje nadležnom oficiru. “Strelac” alarmira bazu i ako je vojnik otet ili ako je iz bilo kog razloga napustio područje na kojem treba da bude.Kad je jednom poslao SOS, ovaj supersat postaje neka vrsta svetionika i navodi spasioce prema lokaciji na kojoj se nalazi. U sat je ugrađen i mikročip za globalno pozicioniranje GLONASS pa vojnika može kirurški precizno dovesti do tražene pozicije.

Sat bez problema radi na temperaturama od -50 do +50. Ako onaj ko ga nosi prestane da diše ili se ne pomjeri 45 sekundi, sat šalje znak za uzbunu. Alarm se aktivira i kod skidanja sata s ruke.





(kurir.rs)

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *